Reportaj

Iurie Volceanov: ”În noua noastră fermă planificăm să creștem circa 500 de iepuri”

Iurie Volceanov din Leova crește iepuri rasa pannon de câțiva ani de zile, urecheații având un loc special în sufletul tânărului antreprenor, care în prezent contruiește o fermă modernă pentru că planifică să își mărească familia de urecheați pînă la circa 500 de blănoși.

Familia Volceanov are în sânge pasiunea pentru iepuri, iar mai nou în gospodărie au apărut și câteva capre și oi.

“Am crescut iepuri ani la rând, dar acum când în prezent avem 90 de femele, care nasc de șase ori pe an. Avem pui în creștere tot anul. Am optat pentru rasa pannon din cauza eficienței. În trei luni jumate, iepurii ajung să cântărească 1, 5 kg de carne curată, foarte bună pentru a fi consumată. Am decis să creștem și câteva capre rasa murciano granadina, de aproape doi ani, inițial am luat 7 căprițe și un țap, totodată niște oi de rasă romană și rasa assaf. Încercăm să ne extindem activitatea, facem și brânză gustoasă, nu numai cărniță de iepure” ne-a povestit Iurie Volceanov.

Antreprenorul susține că desi a avut anumite situații când a suferit pagube, nu a renunțat la ideea dezvoltării unei ferme moderne.

“Construim o fermă modernă, stil european, cu dotări și toate sistemele necesare pentru un produs de calitate, sperăm că până la sfârșitul lunii să ne mutăm în casa noastră. Până acum închiriam spațiul, dar am decis să ne dezvoltăm și să avem o fermă a noastră. Am deschis societatea comercială și am aplicat pentru credit la bancă, am cerut un milion de lei pentru tânăr antreprenor. A durat cam jumătate de an ca să adunăm toate actele cerute, am activat oficial un an și jumătate și am reușit să obținem bani pentru renovare, nu chiar toată suma solicitată, dar ne bucurăm că vom putea finaliza construcția. Pe viitor vom aplica pentru subvenții de la stat” a menționat optimist antreprenorul.

Pentru a obține o carne gustoasă, iepurii trebuie hrăniți corespunzător, iar hrana să fie de calitate.

”Noi hrănim iepurii cu furaj granulat, care s-a scumpit de la 5 lei la 7, 5 lei, destul de scump și devine tot mai dificil să menții o întreagă fermă, unde lunar se consumă în jur de două tone de hrană. Am o persoană de încredere de la care cumpărăm furajul, pentru că în trecut am avut o situație  când am pierdut peste vreo 400 de iepuri din cauza hrănii alterate, însă producătorul furajului nu a recunoscut vina, de atunci sunt mai atent când cumpărăm hrana”, a explicat Iurie Volceanov.

Și-ar dori pe viitor să fie sigur de faptul că își va putea comercializa carnea de iepure și celelalte produse atât în țară, cât și în străinătate.

”Orice producător își dorește să ajungă la nivelul când va putea face și export. Deocamdată suntem la etapa când personal fac livrări și la domiciliu, un kg de carne curată costă 115 lei, există cerere anul împrejur. În perioada pandemiei, ca mulți alți producători din țară, am rezistat datorită comenzilor pe rețelele de socializare.Nu am cantitate suficientă ca să am contracte cu lanțurile mari de magazine,care vor constant să le livrezi anumită cantitate. În schimb, am câțiva prieteni în capitală, unde mai livrez anumite comenzi, în rest personal livrez oamenilor carnea proaspătă de iepure. Sperăm pe viitor să creștem ca să avem livrări mai departe de capitala țării” a menționat Iurie Volceanov.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!