Kievul pregătește interzicerea importurilor din Republica Moldova ca măsură răspuns la decizia pe care a luat-o Chișinăul a interzice cerealele din Ucraina. Un decret în aceste sens este deja în pregătire la Kiev.
„Am informat Chișinăul că orice restricție din partea Republicii Moldova va fi considerată un pas extrem de neprietenos și va atrage interzicerea imediată a tuturor importurilor din Moldova”, a declarat viceministrul Dezvoltării Economice, Comerțului și Agriculturii, Taras Kacika, citat de Pravda.
Kacika a adăugat că introducerea unei astfel de interdicții a fost deja convenită și este pusă în pregătire.
Republica Moldova intenționează să impună restricții temporare pentru cerealele ucrainene, anunța săptămâna trecută ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea
Ucraina consideră nemotivată intenția Moldovei de a introduce interdicție pentru importul în țara noastră a cerealelor și uleiului din Ucraina.
În comunicatul ministerului Politicilor Agrare se la Kiev, se menționează că ministrul ucrainean, Nicoale Solskii, a declarat „ciudată” intenția părții moldovenești, în condițiile în care Ucraina nu ar exporta în Moldova aceste produse.
Ministerul Agriculturii de la Chișinău va aplica temporar măsuri identice cu cele ale UE (în unele state comunitare), privind importul de cereale și semințe oleaginoase originare din Ucraina.
Este vorba de restricția temporară a importurilor la patru produse agricole: grâu, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea soarelui din Ucraina, potrivit unui comunicat de presă. Măsurile vizează reducerea blocajelor logistice privind aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Măsurile vor intra în vigoare la 2 mai și vor dura până la 5 iunie 2023.
Potrivit Comisiei, în această perioadă, grâul, porumbul, semințele de rapiță și de floarea-soarelui originare din Ucraina pot continua să fie puse în liberă circulație în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția celor cinci state membre de pe linia întâi: Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Produsele pot continua să circule sau să tranziteze aceste cinci state membre prin intermediul unui regim vamal comun de tranzit sau pot fi direcționate către o țară sau un teritoriu din afara UE.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!