Știri din Moldova

La păstrăvăria din Naslavcea a început procesul de recoltare a icrei roșii

Author: AgroExpert
procesul de recoltare a icrei roșii - agroexpert.md

Fotografie: NordNews

După ani de aşteptare, la păstrăvăria din Naslavcea a început procesul de recoltare a icrei roșii. Caviarul este un produs de lux în cantități mici, așa că nu va reuși să ajungă pe vitrinele magazinelor. Unica posibilitate de a vă delecta cu caviar roșu, este să mergeți în punctul extrem de nord a R. Moldova.

Pentru ca peștii să fie productivi este nevoie de timp și multă îngrijire, scrie NordNews.

„Pentru început creștem puietul de pește. Aproximativ trei ani. Apoi alegem femele care sunt mai mult sau mai puțin potrivite pentru a produce ouă. Odată alese, le păstrăm separat de peștele principal. Înainte de a primi caviar, cu două zile înainte, verificăm femelele – cine poate da și cine nu”, a declarat Oleg Rusu, angajat păstrăvărie.

Pentru ca peștii să fie productivi este nevoie de timp și multă îngrijire.

„Pentru început creștem puietul de pește. Aproximativ trei ani. Apoi alegem femele care sunt mai mult sau mai puțin potrivite pentru a produce ouă. Odată alese, le păstrăm separat de peștele principal. Înainte de a primi caviar, cu două zile înainte, verificăm femelele – cine poate da și cine nu”, a declarat Oleg Rusu, angajat păstrăvărie.

Pentru a obține unul dintre cele mai scumpe produse din gastronomia mondială, peștele se presează ușor pe abdomenul bombat, „mulgerea” acestuia fiind un proces migălos.

„Cu acuratețe, nu trebuie să apăsăm tare. Dacă vom presa prea tare abdomenul, peștele va muri după. Iată așa, cu încetul noi o mulgem. Fiecare femelă dă de două-trei ori icre, după care sunt schimbate. Cu cât este mai mare peștele, cu atât mai multă icră dă. În mediu, de la un păstrăv obținem 250-300 de grame de icre”, a precizat Oleg Rusu, angajat păstrăvărie.

Icrele obținute se supun prelucrării, se curăță de membrane, cheaguri de sânge și alte impurități.

„După ce am obținut icrele, toate aceste pete albe sunt înlăturate, inclusiv membranele și impuritățile care se dau într-o parte. Dacă icra ne trebuie pentru incubare – prindem masculul, o fertilizăm și o ducem în incubator. Dacă vorbim despre icră din perspectiva unui produs alimentar, atunci doar o curățim, spălăm, scurgem lichidul, după care este prelucrată, sărată, marinată”, a adăugat Oleg Rusu, angajat păstrăvărie.

Produsul gustos și scump rămâne în pensiune pentru a bucura papilele gustative ale clienților.

„În primul rând noi incubăm, în al doilea rând noi le sărăm și le consumăm în bucate. Ce ține de restaurantul nostru, noi le folosim în tartar, dar și pentru tradiționalele tartine din pâine cu unt și icre. Este un produs practic doar pentru prietenii mei,  doar pentru uz intern pentru că este un produs complicat”, a spus Dumitru Bîrlădean, antreprenor.

Păstrăvăria de la Naslavcea a fost deschisă acum opt ani și este unica din țară.

„Eu înțeleg că e drum lung de la oraș, să spunem de la Chișinău sau Bălți, dar avem clienți permanenți cărora le place la noi și au capacitatea să ajungă la noi fără probleme”, a conchis Dumitru Bîrlădean, antreprenor.

La păstrăvăria lui Dumitru Bîrlădeanu sunt peste 200 de pești producători de caviar roșu.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!