În satul Inești, raionul Telenești există o livadă modernă de nuci, iar proprietarii nu în zadar au optat pentru soiul american Chandler și soiul francez, Fernor, care au productivitate înaltă, coaja subțire și culoarea miezului mai deschisă decât ne-am obișnuit noi să vedem la nucile noastre. Anul trecut, compania ”Pomul regal” a reușit să exporte nucile crescute la Inești tocmai în Asia, mai exact în Malaezia, însă planurile de viitor sunt destul de mărețe.
Lilian Florea, horticultor cu o experiență vastă în domeniu și directorul companiei ”Pomul regal” ne-a comunicat că primii pomi plantați au fost de soiul francez Fernor, în primăvara anului 2013, ulterior în fiecare an, suprafața livezii s-a mărit și în prezent a ajuns la 150 hectare, dar există intenția de a se extinde până la 200 ha în următorii 2 ani.
”Compania Pomul regal a fost fondată în 2010, însă primii pomi au fost sădiți în 2013, dar înainte de a planta, am făcut o vizită de studiu în Franța și SUA, pentru a vedea care soiuri sunt solicitate pe piața de acolo. Am plantat primul soi Fernor (40 hectare) în primăvara anului 2013, treptat am extins suprafața, s-a ajuns și la Chandler, care în prezent este soiul de bază. Livada se intensifică ca schemă de plantare și în paralel soiurile neproductive sunt realtoite, iar în 2018 am strâns prima recoltă. Soiurile plantate sunt unele dintre cele mai solicitate pe piață. Plus, acestea sunt rezistente pentru condițiile din Moldova. Pe terenul irigat, pot să ofere și 6 tone per hectar. Anul trecut roada a fost mai mică, dar am reușit să începem colaborarea cu niște moldoveni stabiliți cu traiul în Malaezia și am exportat o tonă de nuci încolo” a explicat Lilian Florea.
În acest an, roada se arată mult mai bogată, mai ales că plantația este una modernă, iar compania a început realizarea puieților de nuci pentru a crește împreună cu partenerii săi și pentru a putea mai ușor ieși pe piețele internaționale.
”Am creat o cooperativă cu alți producători de nuci pentru a ne uni forțele și împreună să reușim mai multe, cum se spune, unde-s mulți puterea crește. Astfel am accesat un grant în cadrul Proiectului “Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P). Totodată noi am optat pentru livezi intensive, de exemplu suprafața noastră de 150 de hectare poate fi echivalată cu una de peste 400 de hectare, pentru că noi avem 312 pomi la hectar, ce ne permite să obținem o recoltăm bună comparativ cu tradiționala repartizare de 100 pomi la hectar. În acest an roada este de 3 ori mai mare decât în 2020, sperăm să ieșim pe piața de desfacere externă, mai ales că avem calitate, fapt ce ne permite să obținem și un preț bun atât la miez, cât și la nucile în coajă. Noi suntem printre primii care am început să comercializăm nuca în coajă, până la noi se vindea mai mult miezul de nuci, dar aceste soiuri au coaja subțire, un detaliu important” a menționat Lilian Florea.
Produsul finit calitativ se datorează inclusiv consultanței internaționale (mai exact din Franța) și totodată participarea la forumuri și conferințe din domeniul nucifer. Totodată Pomul Regal deține și o pepinieră în care produce puieți de nuci.
”Pe piața mondială este un deficit de miez de nucă, iar calitatea miezului produs de compania ”Pomul Regal” deja ne permite să vorbim de clienți permanenți. Cel mai important avantaj al companiei noastre este produsul finit calitativ din soiurile mondial recunoscute, Fernor, Chandler și Lara. De asemenea, noi oferim consultanță doritorilor de a înființa livezi de nuci, le acordăm suport și totodată ajutor pentru a se dezvolta. Pentru cei care au plantat soiurile autohtone, deja din experiența noastră, noi am început realtoirea. 15 hectare au fost realtoite anul trecut, le realtoim în soiul Chandler. Care deja au plantat și au roada pe care au așteptat, compania noastră oferă și aceste servicii, fiindcă un pom realtoit, deja peste 4 ani va da mult mai multă roadă decât dacă ar fi lăsat același soi autohton pe care l-au plantat. Noi vindem și puieți de nuci altoiți și crescuți de către noi la pepenieră, cât și importați din afara țării pentru a mări suprafețele cu soiuri productive în Moldova. Avem și o gamă de produse obținute din nuci pe care le vindem, de la miez de nucă în miere, dulceață și chiar lichior din nuci. Ne dorim să construim o hală de uscare și de păstrare a nucilor, echipament de cultivare și scuturare a nucilor pentru a simplifica procesul de recoltare a roadei și ulterior să ne concentrăm pe comercializarea produsului finit” a coinchis Lilian Florea.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!