Ana Manole din Cojușna este o producătoare care a ales să crească gutui, pe o suprafață de circa 60 de ari. În acest an, antreprenoarea susține că deși pomii sunt plini de gutui, probabil nu toate fructele vor reuși să se coacă. Pe de altă parte, specialiștii califică această situație una firească, din motiv că toate fructele se coc mai târziu în acest sezon.
Producătoarea Ana Manole mai deține și o suprafață de 2 hectare de struguri, care potrivit spuselor sale, de asemenea s-au copt mai greu decât în anii precedenți.
”Dacă anul trecut poama soiurile Victoria și Codreanca erau culese încă din luna septembrie, în acest an, abia o culegem. Soiul Moldova s-a copt bine, roada e bună în acest an. Noi vindem strugurii angro. Prețul în prezent este de la 8-12 lei pentru Moldova, iar Victoria și Codreanca de la 15 lei în sus. Dar iată cu gutuile nu știu ce vom face. Anul acesta le-a bătut bruma, au apărut pete pe fructe și multe au căzut jos. Nici nu prea se coc, chiar nu știm ce vom face cu ele. Anul trecut au fost multe, s-au copt bine, dar au crăpat. Totuși este o cultură mai problematică. Livada noastră este tânără, nu putem spune că roada este afectată din cauza pomilor bătrâni. Avem trei soiuri, cele tradiționale, ca la părinții noștri, s-au copt și au un gust bun, însă soiurile altoite cu măr și cu păr, nu prea se prezintă bine, deși am avut așteptări mari” ne-a povestit Ana Manole.
Am luat legătură cu Radu Cozmic, șeful laboratorului Genofond și ameliorarea plantelor pomicole de la Instituția Publică Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare (IP IȘPHTA) pentru a înțelege de ce gutuile nu se dezvoltă așa cum ar trebui, mai ales că tot mai mulți producători de fructe au început să planteze livezi de gutui în ultimul timp.
”Anul acesta pomii de gutui au înflorit mai târziu și prin urmare coacerea fructelor la fel se întârzie, însă procesul are loc, chiar dacă mai greu. Pe de altă parte, depinde foarte mult și de soiurile pe care producătorii au ales să le sădească, pentru că gutuiul nu se altoiește decât pe gutui, fie semincer, fie pe portaltoi vegetativ. Noi la laborator încercăm mereu să găsim soluții pentru a îmbunătăți starea acestei culturi, personal răspund de ameliorarea și selecția soiurilor de gutui în Republica Moldova. Are niște probleme ce țin de protecție, dar cine îngrijește corespunzător livada, obține roadă bună. În plus, prețul pornește de la 15 lei per kg, în piață, iar în magazine, vedem chiar și 35 de lei, depinde de unde au fost importate. Deci este un fruct de perspectivă, fără îndoială” ne-a explicat Radu Cozmic.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!