Știri din Moldova

Livrare de produse alimentare. La ce trebuie să fie atenți consumatorii

Author: AgroExpert
livrare produse alimentare consumatori ANSA - agroexpert.md

În contextul creșterii popularității serviciilor de livrare de alimente, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) îndeamnă consumatorii să fie vigilenți cu privire la siguranța alimentară. 

Consumatorii trebuie:

  • să se asigure că unitatea de alimentație publică (restaurant, cantină…) este autorizată sanitar-veterinar de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor;
  • să se asigure că comanda va fi recepționată la timp, astfel încât aceasta să poată fi păstrată într-un loc sigur dacă alimentele nu sunt consumate imediat;
  • să inspecteze ambalajul comenzii pentru a se asigura că nu este deteriorat;
  • să verifice temperatura alimentelor recepționate. (Alimentele trebuie livrate la o temperatură sigură pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, iar dacă produsele nu sunt livrate la temperatura potrivită, să nu le consume și să contacteze imediat restaurantul sau serviciul de livrare);
  • înainte de a consuma orice produs alimentar de la un serviciu de livrare, să-l verifice organoleptic (miros, gust, aspect exterior). Dacă se observă unele semne vizibile de alterare, cum ar fi mucegai și miros neplăcut, produsul nu va fi consumat, dar va fi contactat imediat restaurantul sau serviciul de livrare;
  • să păstreze la frigider alimentele, în cazul în care nu sunt consumate imediat la livrare (nu se recomandă păstrarea alimentelor în ambalajul în care au fost livrate deoarece unele ambalaje, cum ar fi cutiile de polistiren, nu sunt neapărat etanșe și pot afecta negativ calitatea alimentelor prin uscare);
  • reîncălzirea produselor culinare se efectuează la temperaturi optime de minim +75 C, în recipiente speciale care ar permite încălzirea uniformă și rapidă a produselor. Supele și sosurile, în schimb, vor fi încălzite până la temperatura de fierbere. Reîncălzirea lentă sau de mai multe ori nu este recomandată, deoarece favorizează dezvoltarea bacteriilor patogene;
  • să se spele pe mâini înainte de a consuma alimente;
  • să ceară întotdeauna bonul de casă.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter! 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!