Externe

Mai puține deșeuri de ambalaje în UE. 41% din plastic a fost reciclat

Author: AgroExpert
Mai puține deșeuri de ambalaje în UE. 41% din plastic a fost reciclat - agroexpert.md

În 2022, în UE au fost produse un total de 83,4 milioane de tone de deșeuri de ambalaje, sau 186,5 kg pe locuitor. Față de 2021, aceasta reprezintă o scădere cu 3,6 kg pe locuitor, dar o creștere cu 31,7 kg față de 2012.

Din toate deșeurile de ambalaje generate în UE, 41% erau hârtie și carton, 19% plastic, 19% sticlă, 16% lemn și 5% metal. 

În 2022, au fost generate în medie 36,1 kg de deșeuri de ambalaje din plastic pentru fiecare persoană care locuiește în UE, iar din acestea, 14,7 kg au fost reciclate. Între 2012 și 2022, cantitatea de deșeuri de ambalaje din plastic generate a crescut cu 7,6 kg pe cap de locuitor, în timp ce cantitatea reciclată a crescut cu 4 kg.

Deșeuri de ambalaje din plastic generate și reciclate în UE, 2012-2022, kg pe cap de locuitor. diagramă. Vedeți mai jos linkul către setul complet de date.

Creștere ușoară a ratei de reciclare a deșeurilor de ambalaje din plastic pe parcursul unui deceniu

În 2022, UE a reciclat 41% din toate deșeurile de ambalaje din plastic generate, ceea ce indică o ușoară creștere față de 2012, când rata era de 38%.

Slovacia a înregistrat cea mai mare rată de reciclare, cu 60%, urmată de Belgia (54%), Germania și Slovenia (ambele 51%).

În schimb, cele mai scăzute rate au fost înregistrate în Malta, unde 16% din deșeurile de ambalaje din plastic au fost reciclate, urmată de Danemarca (23%), Franța și Austria (ambele 25%).

Precizăm că, agricultorii din Republica Moldova sunt îndemnați să se debaraseze de ambalajelor de la produsele de uz fitosanitar și fertilizanți în cadrul unei campanii de colectare. Astfel, aceștia pot preda deșeurile agricole la Eco Save.

Gestionarea corespunzătoare a ambalajelor de la produsele de uz fitosanitar și fertilizanți nu este doar o practică recomandată, ci și o obligație legală. Fermierii care nu respectă procedurile de curățare a ambalajelor riscă amenzi de până la 40 de mii de lei și suspendarea dreptului de activitate pentru o perioadă de la trei luni până la un an. 

Recomandăm și: Deșeurile de ambalaje agricole, în creștere. Cum le gestionăm

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!