Cantități mari de mere din recolta anului 2020 care nu au reușit să fie comercializate, sunt vândute în aceste zile de către producătorii autohtoni la fabricile de procesare.
Producătorii spun că nu au reușit să comercializeze toate fructele din recolta anului trecut pentru că s-au bazat pe experiența din primăvara precedentă, când prețurile s-au majorat și fructele au fost solicitate.
O altă parte dintre producători au menționat că nu au reușit să vândă merele pe parcursul iernii, fructele fiind afectate de seceta și grindina din vara anului 2020, și respectiv, neavând un aspect comercial - nu au fost solicitate și au rămas în frigider până la început de vară.
Specialiștii din cadrul Asociației ”Moldova Fruct” afirmă că în frigiderele din țară se mai păstrează în jur de 20 mii tone de mere, o mare parte dintre care vor fi destinate procesării.
Fabricile achiziționează în prezent merele la un preț mediu de 1,5 lei per kg. Exportatorii consideră că atunci când va exista o colaborare între cei care produc și cei care vând, atunci nu va exista riscul ca fructele să rămână în depozite.
„Anul acesta a arătat o dată în plus că prețul este dictat de cerere și ofertă și nici într-un caz de piața internă” spun exportatorii.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!