Reprezentanții unei cooperative din Belgia care este și distribuitor la diferite rețele de magazine din Uniunea Europeană au vizitat zilele trecute câțiva producători de fructe, membri ai Asociației Moldova Fruct.
Potențialii cumpărători au manifestat interes față de prune și mere, în special soiul Jonagold, foarte solicitat pe piața belgiană. Ținând cont că anul acest și ei au fost afectați de înghețuri și au o recoltă mai mică și pentru a satisface necesitățile ei sunt în căutare de furnizori.
Au fost stabilite contacte comerciale și se discută pentru a concretiza tranzacțiile. Cumpărătorii solicită ca fructele să fie certificate GlobaG.A.P. și acordă o atenție deosebită respectării normelor maxim admisibile de reziduuri. Este un aspect important, fapt care impune producătorii care vor dori să lucreze cu ei trebuie să facă analize de laborator și să prezente rezultatele sau să transmită mostre pentru a fi testate la laboratoarele din Belgia.
În privința tipului de ambalaj, potențialii cumpărători sunt, în general flexibili, dar preferă ca merele să fie livrate în containere de 300 kg pentru a fi calibrate, ambalate ulterior în perioada când va fi deficit.
Pentru prune preferă cutii de lemn de 5-6 kg pentru ca fructele să ajungă în siguranță la destinație.
Directorul Asociației Moldova Fruct, Iurie Fală a menționat că în cadrul vizitelor la producători s-a discutat și despre specificul pieței din Belgia, Germania și altor țări ale UE pentru că un alt obiectiv al acestei misiunii a fost de a învăța de la această cooperativă care are o experiență mai mare de 40 de ani în comerțul cu fructe pe piața europeană.
„Săptămâna trecută a fost făcută și prima livrare de prune moldovenești în Belgia. Fructele au ajuns bine la destinație și sunt comercializate în rețele. În continuare, vom face cunoștință cu această piață. Pentru început vorbim despre livrarea a 100 tone de mere și 100 tone de prune. Cumpărătorii belgieni au luate mostre de mere pe care le vor testa în laboratoarele lor, noi, la rândul nostru, vom duce merele la testare, apoi vom compara rezultatele”, a spus Iurie Fală.
Comercianții din Belgia s-au arătat plăcut surprinși de ceea ce au văzut în livezile membrilor Moldova Fruct.
„Avantajul nostru este că atât în Belgia, cât și în Germania producătorii locali nu depozitează prunele la păstrare pentru perioade lungi, ei le comercializează imediat după recoltare. Totuși, comercianții belgieni au venit cu o recomandare către producătorii de fructe din Moldova: să nu uite să vândă fructele în termeni optimi pentru a asigura fermitatea și calitatea acestora”, a menționat directorul Moldova Fruct.
Misiunea a fost organizată de Moldova Fruct în cadrul programului „Reforma Climatului Investițional în R.M.” finanțat de Corporația Financiară Internațională.