Republica Moldova marchează 25 de ani de la aderarea la cel mai mare forum interguvernamental pentru cooperarea regională în Europa Centrală și Sud-Est – Inițiativa Central Europeană (ICE), informează MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.
De la obținerea statutului de membru în cadrul ICE, țara noastră a beneficiat de 9 proiecte de asistență tehnică în domenii inovatoare precum: transport, conectivitate, energie verde, infrastructură, susținerea IMM-urilor, capacitare instituțională și altele, în sumă de peste 1,2 milioane euro.
În acest sens, ICE a dezvoltat un mecanism orientat spre rezultate concrete combinând diplomația multilaterală și instrumentele financiare puse la dispoziția statelor membre, după cum urmează: Fondul de cooperare al ICE pentru proiecte interstatale de scară mică și Fondul ICE din cadrul BERD susținut de guvernul italian, care oferă asistență în pregătirea dosarelor de finanțare a proiectelor tehnice și identificarea investițiilor.
Cel mai valorificat instrument de transfer de experiența între statele membre ICE este Know-How Exchange Programme (KEP). De la lansarea acestuia, în perioada 2004 – 2020, instituțiile și organizațiile non-guvernamentale din țara noastră au co-participat, împreună cu alte state ne-membre ale UE la implementarea proiectelor interstatale selectate în urma apelurilor de proiecte KEP, în valoare totală de peste 1,3 milioane de euro, contribuția organizației fiind de peste 420 de mii de euro.
Inițiativa Central Europeană s-a adaptat rapid la schimbările cauzate de pandemia de COVID-19, prin lansarea unor apeluri de proiecte care să susțină statele membre în identificarea soluțiilor optime pentru a face față dificultăților determinate de pandemie. În prezent, în Republica Moldova sunt în curs de implementare două proiecte finanțate de ICE care vizează sectorul medical.
Republica Moldova va sprijini în continuare obiectivele strategice ale ICE vizând consolidarea relațiilor politice și economice în plan regional, precum și va asigura îndeplinirea angajamentelor sale, asumate prin intermediul documentelor strategice în conformitate cu statutul său de membru al Organizație. Rezultatul celor 25 de ani de cooperare în formatul ICE are la bază interesul comun care urmărește: integrarea europeană, pacea și solidaritatea prin cooperarea regională.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!