Republica Moldova speră să obțină dreptul de a exporta ouă categoria B și carne în viitorul apropiat.
„Avansăm în procesul de listare a Republicii Moldova pentru exportul în UE a cărnii de pasăre și a ouălor de categoria B”, potrivit declarației ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea care a participat la reuniunea Consiliului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană.
Potrivit ministrului, suntem într-un amplu proces de consolidare a cadrului de politici aferent segmentului agroalimentar. Am aprobat un set de documente strategice, menite să optimizeze dezvoltarea sectorului și să intensifice realizarea angajamentelor ministerului, ce derivă din statutul de stat candidat la aderarea la UE.
UE și Republica Moldova au semnat un acord de asociere în iunie 2014, iar acordul a intrat pe deplin în vigoare din iulie 2016. Zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare (DCFTA) face parte integrantă din acord. Aceasta reduce tarifele cu care se confruntă întreprinderile europene atunci când exportă în Moldova și eficientizează procedurile vamale. În plus, acordul facilitează și mai mult comerțul prin apropierea progresivă a legislației, normelor și procedurilor Republicii Moldova, inclusiv a standardelor, de cele ale UE.
Acest sistem comercial preferențial a permis Republicii Moldova să profite de eliminarea taxelor vamale la exportul către UE în raport cu toate mărfurile, cu excepția a șapte produse agricole. Moldova se bucură, de asemenea, de acces sporit la piața serviciilor din UE și de condiții mai bune de investiții. La rândul său, Moldova s-a angajat să-și armonizeze legislația cu acquis-ul UE într-o gamă largă de domenii.
Din luna iunie 2022, prunele, strugurii și alte produse agricole moldovenești sunt acceptate pe piața UE fără taxe vamale. Aceasta după ce Comisia Europeană a propus un regulament care să permită îmbunătățirea temporară a accesului pe piață pentru șapte produse din Republica Moldova care erau încă supuse cotelor tarifare la intrarea în UE.
Ultimele date ale Biroului Naționale de Statistică relevă că în 11 luni ale anului 2022 volumul total al exporturilor în UE au constituit 2,3 miliarde de dolari cu 36,2% mai mult, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2021, deținând o pondere de 59,1% în total exporturi, în descreștere cu 2,2 puncte procentuale față de ianuarie-noiembrie 2021.
Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!