Mai sunt în zilele noastre voci care spun că România a fost „ grânarul Europei” şi că se putea hrăni o populație de 80 de milioane de locuitori. Dar se uită metodele aplicate de regimul comunist „când detașamente de elevi, studenți, militari și muncitori erau trimiși pe ogoare să strângă recoltele”, scrie Historia.
Potrivit analizei publicate pe Historia, perioada domniei lui Nicolae Ceaușescu este lăudată de unii analiști și de mulțime pentru realizările din diferite domenii, România socialistă fiind un stat mândru și înfloritor. Orice român de pe stradă știe și este convins că înainte de 1989 era o agricultură avansată, întemeiată pe cele mai recente cuceriri ale științei. Era un adevărat grânar al Europei și se putea hrăni o populație de 80 de milioane de locuitori.
Când au văzut comuniştii că „sătenii au ajuns să hrănească rudele și cunoștințele din mediul urban și chiar să ofere produse în piețe, autoritățile au profitat de existența acestei rezerve de alimente și au impus cote în schimbul unor produse oferite de industrie.
Partidul unic respecta și o altă indicație superioară: să nu fie date mijloace de producție țăranilor. Era o teză absolut normală pentru că sătenii s-ar fi îmbogățit și n-ar fi fost interesați de ideile străine de neam ale politrucilor regimului totalitar. Indicația se găsește în renumita directivă N.K.V.D. din 2 iunie 1947 și a fost aplicată cu o energie demnă de o cauză mai bună până la căderea sistemului.
Satul românesc a fost distrus în perioada comunistă și retrocedarea terenurilor după 1990 s-a făcut către o populație îmbătrânită și lipsită de mijloace de producție dintre cele mai rudimentare. Era normal să nu mai fie satul tradițional, cel ce astăzi este plin de curțile betonate ale celor ce se vin din mediul urban. Țăranii loviți de blestemul pământului precum Ion din renumitul roman al lui Liviu Rebreanu sunt prea puțini și s-a trecut la agricultura agresivă, cu tractoare uriașe și valuri de substanțe chimice”, mai scrie Ionel-Claudiu Dumitrescu pentru Historia.
⚡️Следите за новостями Agroexpert в -> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!