Moldova

Orașele Chișinău și Bălți sunt poluate peste limită: Avertismentul Agenției de Mediu

Author: AgroExpert
Orașele Chișinău și Bălți sunt poluate peste limită - agroexpert.md

Nori de poluanți au acoperit capitala, dar și orașul Bălți. Agenția de Mediu raporta o concentrație de dioxid de azot de două ori mai mare, peste norma admisibilă. Autoritatea de profil ne avertizează că lipsa precipitațiilor, dar și a vântului va menține în aer un nivel sporit de poluare.

Deja de două zile, specialiștii Agenției de Mediu atestă o scădere a calității aerului în două cele mai mari orașe din țară. Atât la Chișinău, cât și la Bălți, peste limita admisibilă este concentrația de dioxid de sulf, ozon, monoxid de carbon și dioxid de carbon, scrie TV8.

„Calitatea aerului atmosferic depinde în mare parte de particularitățile sezoniere, în această perioadă noi avem temperaturi reci și se formează un fenomen numit inversiune termică, în care aerul rece blochează poluanții la suprafața solului și îi menține nepermițând dispersarea acestora și se simte, resimțit de către ființa umană.”

Oamenii, mai ales cei trecuți de vârsta pensionării, spun că simt poluarea pe propria piele. Există, însă, și din cei care nu simt niciun disconfort și, dimpotrivă, au ieșit afară pentru o oxigenare mai bună.

Și pentru că e sâmbătă, zi în care orășenii profită de ziua lor liberă și se mai apucă de curățenie, specialiștii ne recomandă să amânăm aerisirea locuinței.

„Agenția de Mediu recomandă să se evite cât mai mult posibil plimbările în aer sau activitățile intense, în special pentru persoanele sensibile, cum ar fi, copii, vârstnicii, persoanele cu anumite afecțiuni respiratorii, femeile însărcinate. Am observat că această inversiune termică are loc în timpul nopții, până dimineața și noi recomandăm ca aerisirea locuințelor să se facă după ora 10.”

În context Agenția de Mediu ne atrage atenția că toamna, o sursă de poluare importantă este fumul emanat de la arderea frunzelor. 

„Fumul emanat de foc poate să conțină anumite substanțe ca furanii, dioxinele și în special particulele pm10 care sunt substanțe fine care afectează sănătatea populației.” 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!