
După obținerea independenței Republicii Moldova, toate sistemele de irigare au fost distruse, deși anterior erau irigate 320 mii hectare, potrivit declarației ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea.
„Pentru irigarea celor 1,6 milioane de hectare e nevoie de 1,2 miliarde de euro conform prețurilor din anul 2020. Noi mergem pe ideea de restabilire și revitalizare a sistemelor de irigare din Republica Moldova acolo unde sunt agenți economici care vor acest lucru”, a punctat Bolea.
În anul 2023 dintr-un credit de 25 milioane de dolari de la Banca Mondială urmează să fie reabilitatea trei sisteme de irigare. Este vorba de sistemul de irigare de la Ștefan-Vodă, de la Cahul și din nordul țării.
În Republica Moldova, o țară agrară afectată din ce în ce mai des de secetă, funcționează doar 38 de sisteme centralizate de irigare, dintre care 10 au fost construite pe bani americani. Suprafața irigată anual, de circa 60.000 de hectare, reprezintă doar „o picătură” în totalul terenurilor cu destinație agricolă din țară, de 1,6 milioane hectare.
Potrivit agenției „Apele Moldovei”, R. Moldova a moștenit din perioada sovietică 78 de sisteme centralizate de irigare. După prăbușirea URSS și desființarea colhozurilor, 60% dintre ele au fost lăsate de izbeliște și, cu timpul, au fost vândute pe bucăți la fier uzat.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!