
Republica Moldova s-a confruntat cu trei crize puternice – pandemia, criza energetică și războiul din Ucraina. Acest lucru a provocat una dintre cele mai mari rate ale inflației din regiune (aproximativ 34%). Prețurile în continuă creștere pentru resurse energetice, conflictul nesoluționat din Transnistria și vecinătatea cu o țară beligerantă creează riscuri suplimentare pentru businessul moldovenesc, potrivit concluziilor de la evenimentul „Ce pericole întâmpină investitorii în Moldova: factori de risc și soluții”.
Directorul Agenției de Investiții, Marin Ciobanu a declarat în cadrul evenimentului că războiul din țara vecină ține în stand by investitorii.
„Războiul din Ucraina a scăzut din atractivitatea investițională a Republicii Moldova, Totuși, sunt și investitori care au acceptat să-și deschidă afaceri în Republica Moldova. Chiar fiind în vecinătatea războiului din Ucraina, am reușit în acest an să atragem câțiva investitori strategici. În Ștefan Vodă avem o companie elvețiană care a finalizat construcția unei fabrici de procesare a fructelor și legumelor. Este o investiție foarte importantă care oferă 50 de locuri de muncă și care oferă oportunitatea pentru sute de fermieri să-și realizeze marfa direct la Ștefan Vodă. O altă investiție importantă este compania Bautex la Strășeni, este un investitor german, au planificate 300 de locuri de muncă și au deja 100 de angajați, au echipamente foarte moderne, au procese înalt tehnologizate.”, a punctat Ciobanu.
Potrivit datelor Agenției de Investiții, în ultimii ani, din totalul investițiilor 83% sunt din Uniunea Europeană. Șeful Agenției de Investiții spune că acum Republica Moldova are o oportunitate unică de a atrage investitorii străini, întrucât mulți decid să-și reamplaseze afacerile.
„Investitorii cu care eram până acum în discuții sunt în regim de așteptare. În timpul pandemiei și odată cu declanșarea acestui război, majoritatea lanțurilor logistice au fost perturbate sau întrerupte. Dacă un container din China costa anterior 2500 de dolari, acum costă 18000 de dolari și evident mulți investitori care au investit în țări îndepărtate acum doresc să-și aducă afacerile mai aproape de spațiul comunitar”, a punctat Ciobanu.
Pe de o parte, investitorii aduc noi tehnologii, experiență nouă, creează noi locuri de muncă și piețe de desfacere. Pe de altă parte, ei au nevoie de garanții de protejare a investițiilor. Invitații prezenți la eveniment au spus că, deocamdată Republica Moldova rămâne neatractivă pentru plasatorii de capital. Câteva dintre motive sunt: securitatea în regiune, inflația foarte mare, insuficiența forței de muncă, dar și cotul mare al acesteia.
⚡️Следите за новостями Agroexpert в -> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!