Peste 120 de antreprenori din Republica Moldova și România au participat la Forumul de afaceri Republica Moldova-România, organnizat în cadrul celei de-a XX-a ediții a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova” 2023.
Evenimentul a avut drept scop intensificarea relațiilor comercial- economice moldo-române, identificarea noilor posibilități de afaceri, stabilirea contactelor directe de colaborare cu businessmenii români și încurajarea investițiilor.
Sergiu HAREA, Președintele CCI a RM: „Salut prezența a reprezentanților companiilor din România, în frunte cu președinții Camerei de Comert si Industrie Maramureș; Camerei de Comert si Industrie Prahova; Iași; Camerei de Comerţ, Industrie și Agricultură Vaslui, precum și reprezentanții autorităților publice din Republica Moldova și România. Menționez că România este principalul partener comercial al Republicii Moldova. Conform datelor estimative, volumul comerțului dintre Republica Moldova și România a ajuns la 3,5 miliarde USA. Reiterez, România, este princilala piață de desfacere și cei care ne-au oferit suport.
CCI are semnate 18 acorduri de cooperare cu CCI din România, cu suportul cărora am organizat o serie de evenimente în România, printre care expoziția „Moldova Prezintă”. Sper să avem o cooperare frumoasă și în continuare” a declarat Sergiu HAREA.
Ovidiu-Viorel NAFTANAILA, adjunct al șefului de misiune, Ambasada României în Republica Moldova a menționat că în ultima perioadă țara noastră a trecut atât prin provocări, marcate de războiul de la graniță, cât și oportunități, generate de aderarea Republicii Moldova la UE, iar România continuă să ofere suport țării noastre. „Dacă la sfârșitul anului 2021 volumul schimburilor comerciale era în jur de 2,5 miliarde de USA, acum avem schimburi care, sperăm noi depășesc suma de 3,5 miliarde, iar acest salt uriaș nu ar fi fost posibil fără implicarea activă a oamenilor de afaceri, a reprezentanților autorităților publice centrale, a Camerelor de Comerț, cărora le aduc mulțumiri. România rămâne un susținător al parcursului european al RM.”
Mihai CHIRICĂ, primar Municipiul Iași: „E o mare bucurie să fiu aici, mulțumesc Camerelor de Comerț care s-au implicat în organizarea acestui forum. Cel mai important prieten al Republicii Moldova, este România, și avem o datorie istorică și un îndemn al sângelui să ne susținem. Legăturile comerciale ale CCI și Municipiul Iași s-au făcut într-un mod natural, pentru că simțim la fel și avem aceleași interese. Eu cred că am făcut ceea ce trebuia să facem, multe companii din RM au trecut Prutul. Produsul din Republica Moldova, va trebui promovat bine, fiindcă este atât de bun, și se va lovi de o concurență puternică”.
În cadrul formului de afaceri a fost semnat: Acordul Cadru de Parteneriat între Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Camera de Comerț și Industrie Maramureș, privind realizarea celei de a III-a ediții a Salonului „Republica Moldova Prezintă”, în cadrul expoziției „Rivulus Dominarum”,ce va fi organizată în perioada 29 septembrie – 01 octombrie 2023 A fost semnat, proiectul de Parteneriat Educațional „Perspective noi în învățămîntul tehnologic.
Învățămîntul Preuniversitar Dual” între Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Camera de Comerț și Industrie Maramureș.
Totodată, s-a semnat Acordul de Colaborare între Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Consiliul Raional Basareabeasca, precum și Acordul de Colaborare între Camera de Comerț și Industrie a
Republicii Moldova și Consiliul Raional Hîncești. Forumul de afaceri Republica Moldova-România s-a încheiat cu întrevederi bilaterale dintre antreprenorii din cele două state.
,,Fabricat în Moldova” este evenimentul de augur cu care debutează programul fiecărui an expozițional în Republica Moldova. Scopul principal al expoziției este de a susține producătorii autohtoni, promova produsele competitive pe piața internă și externă, atrage investiții, intensifica dialogul public-privat. Prin organizarea acestui eveniment, CCI a RM își pune următoarele obiective: prezentarea și promovarea noilor tehnologii, produse și servicii; crearea premiselor pentru găsirea partenerilor de afaceri atât din ţară, cât şi din afara ţării, purtarea discuțiilor, negocierilor, efectuarea schimbului de experiență și bune practici; intensificarea fluxurilor investiționale în țară.