Externe

Piețele agricole din UE sunt afectate puternic de războiul din Ucraina

Author: AgroExpert
producție UE, război - AgroExpert.md

Invazia rusă în Ucraina a perturbat în mod semnificativ piețele agricole globale, în special pentru că Rusia și Ucraina sunt unii dintre cei mai importanți exportatori de cereale, grâu, porumb, semințe oleaginoase (în special floarea soarelui) și îngrășăminte. Acest lucru a adăugat și mai multă instabilitate piețelor, ducând la creșterea bruscă a prețurilor pentru produsele și inputurile agricole cheie.

În primul trimestru al anului 2022, prețul mediu al bunurilor și serviciilor consumate  în agricultură (inputuri care nu sunt legate de investiții) a crescut cu 9,5% față de ultimul trimestru din 2021, susținut de creșteri puternice la îngrășăminte și amelioratori de sol (+21,2%), energie și lubrifianți (+17,4%) și furaje pentru animale (+9,2%). Între timp, prețul mediu al mărfurilor agricole în ansamblu (producție) a crescut cu 6%, arată datele Eurostat.

Pe o bază anuală, prețul mediu al inputurilor agricole care nu sunt legate de investiții a crescut cu 27,4% în Uniunea Europeană, în perioada T1 de anul trecut și T1 2022. În special, prețul la îngrășăminte și amelioratori de sol aproape s-a dublat în UE (+96,2%), iar prețul mediu la energie și lubrifianți a crescut cu puțin peste jumătate (+55,6%). Costul ridicat al cerealelor și energiei s-a transpus și în prețul hranei pentru animale, care a înregistrat o creștere cu 22,9% în perioada de referință.

Prețul mediu al producției agricole s-a majorat cu 19,9%, în ultimul an, și au existat creșteri puternice ale prețurilor la cereale (în medie +41,5%) și la semințe oleaginoase (+51,7%), precum și la bovine ( +24,2%), păsări (+22,2%) și lapte (+21,4%).

Dintre statele membre UE, cea mai mare rată de creștere a prețului mediu al producției agricole a fost înregistrată în Lituania (+18,1% în primul trimestru al anului 2022 față de trimestrul al patrulea din 2021), urmată de România (+14,4%) și Olanda (+13,9%).

De altfel, Croația (-5,8%, determinată de scăderea prețului plantelor furajere), Slovacia (-0,8%) și Grecia (-0,4%) au fost singurele țări cu o scădere a prețurilor în această activitate.

Cea mai mare rată de creștere a prețului mediu la inputurile care nu sunt legate de investiții a fost înregistrată, de asemenea, în Lituania (+24,5%), urmată de Letonia (+18,9%) și Slovacia (+14,6%). Toate statele membre au înregistrat creșteri, dar cele mai mici rate de au fost înregistrate de Malta (+4,7%), Slovenia și Portugalia (ambele +6,2%).

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!