Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) atenționează populația să evite situațiile de risc. Avertizarea vine în contextul Codului Galben de instabilitate atmosferică.
Gestionarii bazinelor acvatice sunt îndemnați să monitorizeze lacurile, iar în caz de necesitate să coboare nivelul acestora în vederea evitării inundațiilor. Totodată, să se asigure că digurile de protecție sunt bine fortificate.
În caz de vânt puternic și ploi abundente, specialiștii recomandă oamenilor adăpostirea în mod de urgență într-o clădire sau mașină îndepărtată de firele electrice și copaci, care pot cădea peste autovehicul.
Totodată, persoanele sunt îndemnate să evite aflarea înainte de furtună, în timpul, dar și după aceasta sub clădiri și instalații înalte, cum ar fi piloni, turnuri, stâlpi, dar și arbori înalți. Este important de reținut că distanța de siguranță este egală cu înălțimea construcției. Mai mult, în vederea evitării situațiilor fatale, cetățenii sunt rugați să nu atingă sau să calce cablurile căzute la pământ.
De asemenea, salvatorii recomandă ca în timpul intemperiilor, aparatele și utilajele electrice să fie deconectate, iar geamurile și ușile locuinței să fie bine închise. Mai mult, specialiștii îndeamnă oamenii să nu atingă caloriferele și alte obiecte metalice, deoarece acestea conduc foarte bine curentul electric.
O atenție deosebită trebuie acordată și minorilor, astfel părinții sau cei care au în grijă copiii sunt rugați să nu-i lase de unii singuri acasă și să-i supravegheze în permanență, pentru a evita situațiile periculoase.
În caz de situații de risc și excepționale oamenii sunt îndemnați să apeleze de urgență Serviciul 112.
Precizăm că, Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod Galben de instabilitate atmosferică și pe 14 iunie. Avertizarea va fi valabilă între orele 08:00 - 13:00.
Află și: Încă o zi cu instabilitate atmosferică. Codul Galben a fost prelungit
Mai multe culturi agricole, vii și livezi au fost afectate de precipitațiile abundente din ultima perioadă. Potrivit datelor operative, la etapa actuală sunt 59 de situații de urgență în sectorul agricol. Despre aceasta a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.
Recomandăm și: Impactul intemperiilor: Peste 4 mii de hectare de teren agricol s-au distrus
Amintim că, în urma precipitațiilor recente care au avut efecte variate în diferite regiuni ale țării, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a solicitat tuturor fermierilor afectați să contacteze primăriile locale.
Citește și: Fermierii afectați de intemperii sunt îndemnați să anunțe primăriile