Prețurile la îngrășăminte în lume sunt în scădere. De la vârful prețului din martie, prețurile la azot și la îngrășămintele mixte au scăzut cu până la 40% până în iulie, îngrășămintele care conțin fosfor sunt cu aproximativ un sfert mai ieftine. În același timp, acestea rămân mult, mult mai mari decât erau cu un an mai devreme și mai mari față de anii precedenți.
Motivul scăderii poate fi o reducere sezonieră a cererii. Se poate aștepta o nouă creștere a cererii mai aproape de toamnă. În plus, prețurile ridicate în sine de la un anumit nivel duc la o reducere a achizițiilor, întrucât corectarea prețurilor începută le dă consumatorilor speranță să cumpere mai ieftin mai târziu, scrie whotrades.com.
Cu toate acestea, pe fondul așteptărilor privind o recesiune economică globală, observăm o corecție a prețurilor de la vârfurile din martie în aproape întregul spectru de mărfuri, cu excepția energiei. Și, cel mai important, prețurile alimentelor, în ciuda crizei alimentare prezise, au scăzut și ele de trei luni la rând. În iunie, indicele prețurilor la alimente, calculat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a scăzut la 154,42 puncte față de 157,9 puncte în mai. Dar, în același timp, indicele din iunie era încă cu 23% mai mare decât cu un an mai devreme.
Motivul creșterii anterioare a prețurilor la îngrășăminte a fost așteptarea penuriei acestora din cauza întreruperilor de aprovizionare pe fondul creșterii consumului. Rusia a limitat exportul de îngrășăminte cu azot, în timp ce producătorii europeni au redus producția din cauza penuriei și a creșterii prețului gazelor naturale, care este principala materie primă pentru producția lor. Pentru fosfor, China are exporturi limitate, iar pentru potasiu, sancțiunile împotriva Belarusului au devenit principalul factor.
În același timp, dinamica prețurilor pentru clorură de potasiu este semnificativ diferită. În primul rând, pentru că această piață este formată din contracte mari pe termen lung, cu termene fixe. Prin urmare, prețurile de aici se modifică discret, ceea ce poate fi văzut în graficul de mai jos:
În Rusia, prețurile îngrășămintelor pentru livrările întreprinderilor agricole au fost înghețate de producători în urmă cu un an, iar această înghețare a durat până la sfârșitul lunii mai 2022. Până la sfârșitul anului, este planificată să se organizeze trei runde majorare a prețurilor interne, care au fost deja convenite cu Ministerul Dezvoltării Economice, Serviciul Federal Antimonopol și Ministerul Agriculturii. Prima majorare urma să aibă loc de la 1 iunie - cu 5% pentru toate tipurile de îngrășăminte, cu excepția silitrei. Al doua de la 1 septembrie - cu 5%, iar silitra - cu 10%. Iar a treia majorare va fi pe 1 decembrie - cu 8,4%, pentru silitră - cu 8,6%.
Deși prețurile sunt limitate pe piața internă, producătorii ruși nu pierd, deoarece își exportă majoritatea produselor. Restricțiile la export impuse de guvern protejează piața internă de penuria de îngrășăminte din mediul extern actual, dar, în același timp, cotele de export nu diferă mult de volumele medii anuale de export din anii precedenți. Încă nu au fost introduse sancțiuni serioase împotriva îngrășămintelor rusești. Și este puțin probabil să fie puține. În Statele Unite, îngrășămintele au fost adăugate pe lista bunurilor esențiale, al căror import nu face obiectul unei interdicții.
Producătorii ruși de îngrășăminte se află într-o poziție avantajoasă, deoarece li se asigură materii prime și energie la prețuri reglementate. Este adevărat, o astfel de poziție excepțională duce la faptul că, pentru a-și proteja propriile piețe, țările importatoare impun taxe antidumping de protecție. Astfel, la sfârșitul lunii iunie, Trezoreria SUA a aprobat cotele taxelor compensatorii și antidumping la importul de amestec uree-amoniac (UAN) din Rusia. De exemplu, pentru Akron, cota taxei compensatorii este stabilită la 9,66%, iar cota taxei antidumping este stabilită la 8,16%. Pentru EuroChem, aceste taxe vor fi de 6,27%, respectiv 23,98%.
Pe fondul altor industrii, poziția producătorilor ruși de îngrășăminte sub sancțiuni pare cea mai stabilă.
⚡️Следите за новостями Agroexpert в -> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!