Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), organismul internațional care urmărește producția și consumul de vin la nivel mondial, a transmis că, anul acesta, producția globală de vin a scăzut cu 7%, la cel mai mic nivel din 1961 încoace.
„Încă o dată, condițiile climatice extreme – cum ar fi înghețul timpuriu, precipitațiile abundente și seceta – au afectat semnificativ podgoriile. În emisfera sudică, Australia, Argentina, Chile, Africa de Sud și Brazilia au înregistrat variații de la an la an între -10% și -30%; în emisfera nordică, Italia, Spania și Grecia sunt țările care au suferit, în cea mai mare parte, din cauza condițiilor climatice nefavorabile din timpul sezonului de vegetație”, a transmis OIV.
Organizația estimează că aproximativ 244,1 milioane de hectolitri de vin vor fi produși până la finalul lui 2023. Acum 60 de ani, au fost produși doar 214 hectolitri. Concret, un hectolitru este echivalentul a 133 de sticle standard de vin.
În ceea ce privește clasamentul global, Franța, care a reușit să mențină nivelurile anterioare de producție, a fost pentru prima dată, în ultimii nouă ani, cel mai mare producător de vin din lume. Aceasta a fost urmată de Italia, care s-a clasat pe locul al doilea, producția sa scăzând cu -12%, la cel mai mic nivel din 2017. Pe locul trei, la nivel mondial, s-a clasat Spania, care a păstrat astfel poziția din anul anterior, în ciuda scăderii producției cu -14% de la an la an și cu -19% pe o perioadă de cinci ani.
Astfel, UE a ajuns să aibă cea mai redusă producție de vin de la începutul secolului, mai mică cu -7% față de perioada anterioară. În Germania, experții se așteaptă, totuși, anul acesta, o ușoară creștere. De asemenea, contrar tendinței, al patrulea producător de vin din lume, SUA, a înregistrat o creștere cu 12% a producției din 2022, datorită temperaturilor mai scăzute și ploilor abundente înregistrate pe perioada iernii în văile Napa și Sonoma din California.
În ciuda producției slabe, OIV a subliniat că situația are și o parte pozitivă. În ultimii ani, consumul mondial de vin s-a micșorat, iar stocurile au rămas mari în majoritatea regiunilor. În acest context, o producție mai redusă ar putea ajuta la echilibrarea pieței mondiale.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!