
Producțiile de peste 5 tone la hectar la rapiță nu mai sunt o raritate când folosești hibrizii potriviți. Corteva Agriscience a demonstrat acest lucru în cadrul evenimentului Harvest Day de la ferma AgroPapuros din Mărăndeni. Trei hibrizi de rapiță marca Pioneer – PT303, PT314 și PT315 – au fost urmăriți atent în condiții reale de câmp, iar primele concluzii confirmă așteptările: productivitate ridicată, adaptabilitate și stabilitate.
Trei hibrizi, trei profiluri de performanță
Toți cei trei hibrizi testați – PT303, PT314 și PT315 – se disting prin potențial de producție ridicat și rezistență la scuturare, dar au particularități care îi recomandă pentru strategii tehnologice diferite.
PT303 – deja cunoscut de fermieri, rămâne apreciat pentru stabilitatea în producție și rezistența genetică la sclerotinia, dar totodată și o toleranță ridicată la principalele boli ale culturii.
PT314 – recomandat pentru tehnologii intensive, are un profil agronomic capabil să capteze până la 30% mai mult azot din sol, transformând eficient nutriția în producție.
PT315 – nou în portofoliu, acest hibrid aduce rezistență la secetă și rusticitate, fiind potrivit și pentru condiții mai dificile. Se adaptează bine la tehnologii medii, dar răspunde foarte bine și în sistemele performante.
„Avem o suprafață record de rapiță în Moldova – aproximativ 100.000 de hectare, iar peste 25% dintre acestea sunt semănate cu hibrizi Corteva. Datele din teren arată foarte bine, în special în zone de Centru Nord, unde s-au înregistrat deja producții de peste 5 t/ha, unde se remarcă în special hibridul nou în portofoliul nostru PT315”, a declarat Oleg Nistiriuc, Country Representative Seeds&Crop Protection Republica Moldova.
„Recomandăm fermierilor să nu mizeze pe un singur hibrid. Combinația dintre un hibrid ofensiv, precum PT314, și unul defensiv, cum e PT315, oferă un echilibru între potențial și stabilitate”, a explicat Marius Luca, Field Sales Agronomist Corteva.
Cum a fost tehnologia aplicată?
Lotul demonstrativ a fost semănat pe 12 hectare în prima decadă a lunii septembrie, cu norma de 450.000 plante/ha și distanța de 70 cm între rânduri.
„Am aplicat tehnologia completă – de la controlul buruienilor și bolilor, până la nutriție echilibrată și biostimulare. Cultura arată bine, iar plantele au trecut peste perioada de îngheț din aprilie. Ne bucură foarte mult rezultatele obținute”, a spus agronomul-șef Valerian Pîrău.
Primăvara, s-a aplicat erbicidul SlashTM și stimulatorul Kinsidro Grow+, produse Corteva menite să reducă stresul. Fertilizarea a inclus NPK la semănat, două aplicări cu sulfat de amoniu (120 kg) și o aplicare cu nitrat de amoniu (170 kg).
„Plantele au avut un început bun, apoi au trecut prin stres termic în aprilie. Am folosit erbicidul Slash, iar în primăvară am venit cu Kinsidro Grow+ – un stimulator din portofoliul Corteva. Culturile și-au revenit bine, ceea ce se reflectă și în rezultatul obținut”, a precizat Sergiu Răilean, Promotor pentru Zona de Nord-Vest.
Tehnologia Corteva – cheia pentru o cultură de rapiță bine protejată, din toamnă până în primăvară
Vali Folea, Customer Technology Specialist Corteva a subliniat că tratamentul seminței cu Lumiposa este esențial pentru un start reușit al culturii: „Ne asigură protecție până în stadiul de 4–6 frunze. Orice alt tratament corectiv cu insecticide de contact în vegetație nu oferă nici 30% din eficiența Lumiposa”.
Pentru combaterea buruienilor, Corteva recomandă erbicidarea postemergentă cu Galera™ Super, respectând condițiile de aplicare, astfel încât să coincidă cu în stadiu de creștere activă al buruienilor și să se evite temperaturile extreme.
„În primăvară, dacă apar buruieni, soluția este erbicidul Slash EC, 1 l/ha, eficient împotriva dicotiledonatelor perene și cu o selectivitate excelentă pentru cultura de rapiță Dar mare atenție la fluctuațiile de temperatură – aplicarea în perioade cu îngheț poate afecta cultura, mai ales în amestecuri cu produse ieftine”.
Pe partea de nutriție și biostimulatori, Corteva propune o abordare integrată. În toamnă, aplicarea fracționată de Keylate® B și Utrisha N aduce beneficii clare: asigurarea unei nutriții echilibrate și stimularea sintezei glucidelor pentru o rezistență crescută la iernare.
„După recoltele bune de cereale păioase, solul rămâne adesea sărac în azot. Utrisha N îi furnizează plantei azot într-un mod stabil, chiar și în condiții mai dificile.”
Pentru primăvară, pachetul biologic propus include Keylate® B (pentru prevenirea crăpăturilor tulpinii), StarterMn® Platinum (pentru eficientizarea utilizării elementelor nutritive), Bioforge® (pentru recuperarea după stres termic) și Kinsidro Grow+ – toate cu roluri complementare în susținerea culturii până la recoltă.
Urmează noi demonstrații în câmp
Evenimentul de la Mărăndeni este parte dintr-o serie mai amplă de întâlniri în teren cu fermierii, iar în toamnă urmează noi ediții Corteva Harvest Day, dedicate culturilor de floarea-soarelui și porumb.