Fitotehnie

Protecția culturilor de ceapă și usturoi

ceapă usturoi măsuri de protecție - agroexpert.md

Reușita măsurilor de protecție a culturilor legumicole bulboase de boli și dăunători în mare măsură depinde de alegerea corectă a terenului precum și respectarea asolamentului. Culturile de ceapă și usturoi nu trebuie să revină pe același loc mai devreme de 4 ani.

De asemenea, contează mult selectarea soiului, care trebuie să manifeste rezistență sporită la boli și dăunători în condiții instabile de climă. Întru reducerea fondalului de infecție în straturile de la suprafața solului, o metodă eficientă de combatere este și arătura adâncă de toamnă. Materialul semincer urmează să fie și el sănătos și dezinfectat.

La cultivarea cepei comune din arpagic și pentru semințe, drept măsuri de profilaxie a manei, putregaiului și în combaterea acarienilor, cu o zi-două înainte de plantare se recomandă încălzirea bulbilor la temperatura de 40-42 ºC, timp de 8 ore. Temperatura trebuie menținută la un nivel constant, deoarece scăderea ei face tratamentul ineficient, iar creșterea valorilor peste limitele respective poate dăuna bulbilor. Înainte de plantare, arpagicul trebuie selectat minuțios, alegând doar bulbii sănătoși și nevătămați.

O atenție deosebită necesită a fi acordată protecției plantelor de nematozi, deoarece combaterea acestora devine o problemă dificilă îndeosebi pentru usturoi, care se înmulțește și se cultivă preponderent pe cale vegetativă. În ultimul timp, drept consecință a nerespectării rotației culturilor, mai multe câmpuri și loturi individuale sunt infestate cu nematozi. Cu toate acestea, în pofida impactului cauzat, în prezent nu sunt omologate produse de uz fitosanitar pentru combatere acestor dăunători. În alte țări, inclusiv în România și Ucraina, pentru combaterea nematozilor sunt utilizate produsele Dozamet, Nemaghon, Tiozon, Vitate, fiind administrate la adâncimea fertilă a solului.

În scopul obținerii de producții ecologice, de preferat sunt epocile timpurii privind semănatul și plantarea. Toate măsurile agrotehnice trebuie executate calitativ și la timp, totodată, de evitat densitatea prea mare a plantelor. Combaterea eficientă a buruienilor, pe lângă îmbunătățirea regimului de umiditate a solului și nutriție a plantarelor contribuie la ameliorarea microclimei, diminuează umiditatea excesivă a aerului, factor important ce determină apariția și dezvoltarea infecțiilor cauzate de diferite boli.

Buruienile de la marginea drumurilor și sectoarelor agricole trebuie distruse, deoarece devin plante-gazdă pentru menținerea agenților patogeni și unele specii de insecte (vectori) ce contribuie la răspândirea bolilor infecțioase, îndeosebi cele provocate de virusuri.

La cultivarea cepei și usturoiului trebuie evitată fertilizarea în exces cu azot, care stimulează creșterea frunzelor și sensibilitatea plantelor la boli și dăunători. Potasiul și fosforul, dimpotrivă, sporesc rezistența plantelor la factorii biotici și abiotici.

Pe sectoare mici, protecția culturilor de dăunători poate fi îmbunătățită folosind proprietățile unor specii de plante, antagoniste dăunătorilor. Este cunoscut, spre exemplu, faptul că, bozul (roșu și negru) posedă proprietăți repelente pentru acarieni și unele omizi. Se recomandă a fi cultivată ceapă alături de morcov, deoarece fitocidele emanate de morcov resping musca cepei, iar cele emanate de ceapă, resping musca morcovului.

În scopul profilaxiei și combaterii dăunătorilor culturilor bulboase pe loturile de lângă casă, unde nu este posibilă utilizarea mijloacelor chimice, putem aplica infuzii obținute din unele specii plante. Astfel, romanița se folosește în combaterea dăunătorilor sugători, larvelor mici și acarienilor.

Pentru prepararea infuziei, vom mărunți 250 de grame de romăniță uscată sau 750 de grame de romăniță proaspătă, peste care vom adăuga 3 litri de apă fierbinte (până la 60-70ºC) care se lasă timp de 12 ore, apoi se strecoară. Înainte de utilizare, soluția se diluează cu trei părți de apă.

Cu infuzie de muștar alb se stropesc plantele pentru a diminua dezvoltarea tripsului  și păduchilor, precum și a larvele unor dăunători. Pentru tratare se folosește praf industrial, la 10 litri de apă se adaugă 100 g de praf și se ține timp de 48 de ore într-un vas închis ermetic, după care conținutul se filtrează. Cu soluția obținută se stropesc plantele după diluare, în proporție de 150-200 ml soluție la un litru de apă.

Împotriva acestor dăunători este eficientă și infuzia din planta de coada șoarecelui. Pentru prepararea acesteia se mărunțesc 800 g de plante uscate, peste care se toarnă apă fierbinte și apoi se lasă 30-40 de minute. La soluția obținută se adăugă până la 10 litri de apă, menținând infuzia încă 36-48 de ore. Înainte de efectuarea tratamentului, se adaugă o substanță lipicioasă.

În semănăturile de ceapă cultivate pentru frunze verzi, mijloacele chimice pentru protecția plantelor nu se administrează. Dacă organismele nocive nu pot fi combătute prin alte metode, la cultivarea cepei pentru bulbi, se aplică metoda chimică, ultimul tratament fiind administrat cu cel puțin 30 de zile înainte de recoltare (Registrul de Stat al produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților.www. pesticide.md)

Pe sectoarele seminceri, precum și cele unde ceapa are altă destinație decât pentru consumul curent al frunzelor și bulbilor verzi, este mai eficientă utilizarea produselor chimice de protecție a plantelor, a căror listă este prezentată în tabelul 1 - 3.

 Tabelul 1. Insecticide utilizate în combaterea dăunătorilor la ceapă

Denumirea comercială, substanţa activă

Norma de consum (l/ha, kg/ha)

Organismul nociv

   Modul și         perioada de

     aplicare

Denumirea ştiinţifică

Denumirea populară

 Benevia OD, 

ciantraniliprol,

100 g/l

0,75-1,0 + Codacide – 2,5 l/ha (SAS)

Delia antigua

Musca cepei

Prin stropire în perioada de vegetație

 Benevia OD, 

ciantraniliprol,

100 g/l

0,75-1,0 + Codacide – 2,5 l/ha (SAS)

Thrips tabaci

Tripsul tutunului

Prin stropire în perioada de vegetație

Decis f-Luxx EC 25,

 deltametrin, 25 g/l

0,3-0,4

Ceuthorrhynchus suturalis
Eumerus strigatus
Delia antiqua

Gărgărița cepei
Musca bulbilor
Musca cepei

Prin stropire în perioada de vegetație

Movento 100 SC, spirotetramat,100 g/l

 

0,75-1,0+

SAS Mero EC-2 l/ha

Thrips tabaci,

Aphididae

Tripsul tutunului,

Afide

Prin stropire în perioada de vegetație

      Tabelul 2. Fungicide utilizate în combaterea bolilor la ceapă

Denumirea comercială,

substanţa activă

Norma de consum (l/ha, kg/ha)

Organismul nociv

  Modul de   aplicare

Denumirea ştiinţifică

Denumirea populară

AMISTAR,
azoxistrobin, 250 g/l

   0,75-1,0

Alternaria porri
Peronospora destructor
Cladosporium allii-porri
Puccinia allii
Sclerotium cepivorum destructor

Alternarioza,
Mana,
Cladosporioză, Alternarioza,
Mana, Rugină,
Putregai alb

Prin stropire în perioada de vegetație de la 4 frunze deplin formate

    KOCIDE 2000,         hidroxid de cupru, 538 g/kg

    2,0-2,5

Pseudomonas spp.
Peronospora destructor

Bacterioze,
Mana

Prin stropire în perioada de vegetație

       ORVEGO                dimetomorf + ametoctradin, (225+300) g/l

    0,8-1,0

Peronospora destructor

Mana,
Alternarioza

Prin stropire, preventivă sau la apariția primelor simptome ale bolii

PROMESA,      azoxistrobin, 250 g/l

       0,8

Peronospora destructor

Mana

 

Prin stropire, preventivă sau la apariția primelor simptome ale bolii

ORONDIS ULTRA  280 SC

 0,5-0,6

Peronospora destructor

Mana

Prin stropire în perioada de vegetație

Pentru evitarea și diminuarea pierderilor în perioada de păstrare, recoltarea bulbilor de ceapă și usturoi trebuie efectuată în condiții favorabile pentru uscarea acestora la soare timp de 5-6 zile, în scopul maturării depline și reducerii capacității de infectare în perioada de păstrare.

O mare parte a dăunătorilor și bolilor se păstrează pe resturile de plante infectate, de aceea, după recoltare, resturile, precum și bulbii bolnavi, frunzele uscate și tijele cu inflorescențe, necesită a fi distruse prin ardere sau îngropate.

                Tabelul  3. Fungicide utilizate în combaterea bolilor la usturoi 

Denumirea comercială, substanţa activă

Norma de consum (l/ha, kg/ha)

Organismul nociv

     Modul de aplicare

Denumirea ştiinţifică

Denumirea populară

SIGNUM, Piraclostrobin + boscalid, (67+267) g/kg

 

1,0

Puccinia allii
Alternaria porri

Rugină
Alternarioza
Putregai alb

Prin stropire în perioada de vegetație

PROMESA, azoxistrobin, 250 g/l

           0,8

Puccinia allii

Rugină

Prin stropire, preventiv sau la apariția primelor simptome ale bolii.

Un element important este dezinfectarea încăperilor destinate pentru păstrarea bulbilor, uscătoriilor, ambalajelor etc. Înainte de depozitarea bulbilor, pereții spațiilor se vopsesc cu soluție de var. În încăperile închise se efectuează fumegarea cu gaz sulfuros în doza de 100 g/m3. La exercitarea unui astfel de tratament trebuie să avem în vedere că acțiunea sulfului scade, dacă temperatura este mai mică de 10ºC. Dezinfectarea încăperilor se efectuează nu mai târziu decât cu o lună înainte de depozitarea bulbilor.

La executarea operațiunilor de recoltare și condiționare, bulbii trebuie protejați de leziuni mecanice. Pe parcursul întregii perioade de păstrare se menține un regim optim al umidității aerului, ce nu va depăși 70%, pentru care încăperile necesită a fi dotate cu sisteme de ventilare.

Autor: Vasile Botnari, doctor habilitat în agricultură, membru de onoare al Academiei  de Științe Agricole și Silvice din România.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!