Săptămâna trecută, prețul florii-soarelui în Ucraina a crescut la 25.500 - 26.200 hrivne/tonă (cu livrare la fabrică), pe fondul unei oferte limitate și al necesității fabricilor de a respecta contractele de livrare pentru ulei.
Începând de luni, procesatorii au încercat să reducă prețul la 24.500-25.000 hrivne/tonă, după o scădere a prețului uleiurilor vegetale, cu o scădere de 8% a prețului la ulei pe săptămână. Totuși, recolta mai mică decât cea așteptată obligă procesatorii să mențină prețurile ridicate, mai ales pentru achizițiile de loturi mari.
La 18 octombrie, dintr-o suprafață de 4,5 milioane hectare (sau 91% din total), au fost recoltate 9,3 milioane tone de floarea-soarelui în Ucraina, cu un randament de 2,07 tone/hectar. Prognoza de recoltă a fost redusă la 10-10,5 milioane tone, deși USDA o estimează la 12,5 milioane tone.
„Prețurile în creștere ale uleiului de floarea-soarelui în Ucraina mențin prețul florii-soarelui ridicat și susțin marjele de rafinare. În ultima săptămână, prețul uleiului de floarea-soarelui a crescut cu 20-30 de dolari/tonă, ajungând la 1.050-1.060 de dolari/tonă, iar cel al șrotului a crescut cu 5 dolari/tonă, la 220-225 de dolari/tonă cu livrare în porturile Mării Negre”, susține expertul în agro-market Iurie Rija.
Uleiul de floarea-soarelui a crescut semnificativ după o licitație în Egipt, unde prețul de achiziție a ajuns la 1.185 de dolari/tonă C&F, pe fondul prețurilor mari la uleiul de palmier în Malaezia.
Ulei de palmier
Futures pentru uleiul de palmier pentru decembrie, pe bursa din Malaezia, au ajuns la un maxim de două săptămâni, de 4.300 ringgit/tonă, sau 1.000 de dolari/tonă, datorită cererii ridicate.
Ulei de soia
Futures pentru uleiul de soia din decembrie, pe Bursa din Chicago, au crescut cu 1,4% ieri, la 934 de dolari/tonă (+1,1% pe săptămână, +1,4% pe lună), însă rămân destul de ieftine comparativ cu alte uleiuri vegetale, deoarece sunt sub presiunea creșterii ofertei de soia în SUA și a îmbunătățirii condițiilor de plantare în Brazilia.
Țiței Brent
Futures pentru țițeiul Brent din decembrie au pierdut creșterea speculativă cauzată de conflictul dintre Israel și Iran, scăzând cu 4,4% la 74,2 de dolari/baril, doar cu 1,3% mai mare decât luna trecută.
India rămâne principala piață care poate susține prețurile la ulei după scăderea cererii din China. Prețurile la ulei ar putea scădea în continuare dacă India va reduce importurile în octombrie.
Precizăm că, în Republica Moldova, piața semințelor de floarea-soarelui a fost marcată de o creștere semnificativă a prețurilor. Ultimul preț indicat a fost de 9.520 de lei/tonă, echivalent cu aproximativ 520 de dolari, o creștere semnificativă față de cotațiile de la începutul lunii septembrie, când prețul era de 470 de dolari, și comparativ cu cotația de 485 de dolari înregistrată pe 18 septembrie.
Citește și: S-au scumpit semințele de floarea-soarelui. La cât ajung prețurile