Externe

Recomandări pentru a minimiza pierderile de apă prin gestionarea solului

Author: AgroExpert
pierderi apă sol recomandări - Agroexpert.md

Apa, în condițiile schimbărilor climatice a devenit factorul decisiv al producțiilor agricole. În buna gestionare a apei provenite din precipitații, lucrările asupra solului au un rol important pentru o bună înmagazinare și conservare a apei.

Pierderile de apă din sol pot avea loc atunci când solul este tasat-compactat și deține vase capilare fine până la suprafața solului, prin care are loc ascensiunea apei și pierderea ei prin evaporare la suprafața solului. Un alt motiv apare atunci când solul este prea afânat, bolovănos, pentru că se intensifică circulația aerului, care antrenează apa din sol și o elimină. Totodată, când terenul este denivelat și expune o suprafață mărită atmosferei, pierderile prin evaporare vor fi proporționale cu suprafața expusă. În acest caz, cresc în medie cu 30-50%, scrie lumea.satului.

Pentru limitarea acestor pierderi, dacă încep să apară buruienile anuale, se va trece cu grapa cu colți sau cu sapa rotativă care distruge buruienile în curs de răsărire sau abia răsărite. Astfel, se pot pierde până la 3 mm de apă din sol. În cazul folosirii combinatorului, printr-o singură trecere, până la nivelul de încorporare a seminței, se pot pierde până la 6 mm din apă.

În niciun caz nu trebuie folosită grapa cu discuri care vântură solul la adâncime mai mare, provocând pierderi de la aproape 13mm până la 28 mm din apa din sol.

Lucrarea de prășit contribuie la reducerea pierderilor de apă prin combaterea buruienilor și prin evaporare la suprafața solului. Este indicat ca cuțitele cultivatorului să fie cât mai plate pentru a nu răscoli solul. Prin aceasta se întrerupe capilaritatea, iar buruienile rămase la suprafața solului constituie un strat izolator, care împiedică evaporarea apei.

Lucrarea de dezmiriștit se recomandă să se efectueze imediat după trecerea combinei, când terenul mai păstrează o anumită umiditate. Resturile vegetale tocate de combină și prin trecerea grapei cu discuri, care continuă mărunțirea și amestecarea lor cu stratul superficial al solului, facilitează înconjurarea în sol a apei provenite din precipitații și împiedică pierderea ei prin evaporare.

Totodată, lucrarea de arat are un rol important în creșterea capacității de înmagazinare a apei în sol. Plugul lucrează în mod obligatoriu în agregat cu grapa stelată care are rolul de mărunțire, nivelare și o ușoară așezare a solului, reducând astfel pierderile de apă prin evaporare.

La determinările de umiditate, în parcelele corect arate în vară s-au găsit 800 de tone de apă în plus față de terenul nearat. Lucrarea de pregătire a patului germinativ trebuie să se efectueze numai până la adâncimea de semănat și cu organe active care nu răscolesc solul.

Este la îndemâna fiecărui agricultor ca, prin lucrări în perioada optimă și de bună calitate, să asigure înmagazinarea în sol a întregii cantități de apă provenită din precipitații. Totodată, să împiedice pierderea apei prin infiltrare în adâncime, prin scurgeri la suprafața solului și prin evaporare.

 ⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!