Știri din Moldova

Reducerea normei de diurnă: O măsură benefică pentru mediul de afaceri

Author: Fiodorov Ilinca
Expert: Iurie Rija
Reducerea normei de diurnă - agroexpert.md

Mediul de afaceri din Republica Moldova a primit o veste bună din partea autorităților: Norma de achitare a diurnei pentru salariații din sectorul privat va fi redusă cu 30%, începând cu 1 decembrie 2024. Această modificare vine ca urmare a răspunsului la adresările și solicitările făcute de către reprezentanții Asociațiilor și a companiilor private și va permite reducerea costurilor și cheltuielilor de transport, care s-au scumpit simțitor, în special în sectorul transporturilor internaționale.

Astfel, conform Hotărârii de Guvern nr. 637 din 30 august 2023, a fost modificat punctul 281 din Regulamentul privind delegarea salariaților entităților din Republica Moldova, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 10/2012. În urma acestor modificări, autoritățile au reglementat cheltuielile de deplasare majorând plafoanele în mediu cu 50%, iar prin noile măsuri, sectorul privat va beneficia de un plafon mai flexibil pentru diurna acordată salariaților în delegație.

„În așa mod, începând cu ianuarie 2024, plafonul de diurnă pentru anumite destinații internaționale, cum ar fi România, a fost majorat de la 30 de euro pe zi la 60 de euro pe zi. Acest lucru a avut un impact asupra companiilor, care și-au mărit cheltuielile de deplasare, în special în cazul celor din transportul internațional, care își delegă zilnic angajații pentru efectuarea rutelor peste hotare. Multe dintre aceste companii s-au confruntat cu dificultăți financiare din cauza acestor creșteri, care nu puteau fi acoperite de bugetele lor, iar alte companii nu respectau acest regulament”, explică expertul Iurie Rija.

Prin noua reglementare care va intra în vigoare la 1 decembrie 2024, companiile din sectorul privat vor avea posibilitatea de a acorda o diurnă mai mică decât cea prevăzută de plafonul stabilit, dar nu mai mică de 70% din norma respectivă. De exemplu, în cazul României, intervalul de plafonare va fi de 42 - 60 euro/zi, iar companiile singure vor decide după posibilități ce sumă din acest plafon să achite. Flexibilitatea dată va ajuta companiile să își reducă cheltuielile de deplasare și să își adapteze costurile la realitățile economice.

„Modificarea respectivă vine într-un moment în care economia națională are nevoie de măsuri care să sprijine afaceri din diferite sectoare. În contextul stagnării prețurilor internaționale pentru materii prime și produse alimentare la valori joase, creșterea costurilor de transport ar fi amplificat presiunea asupra producătorilor locali, în special asupra celor din sectorul agricol. Reducerea costurilor de deplasare și ajustarea normelor de diurnă va contribui la menținerea competitivității companiilor din Republica Moldova, permițându-le să își optimizeze cheltuielile. Măsură dată reprezintă un răspuns pozitiv la preocupările și solicitările mediului de afaceri, iar autoritățile au demonstrat o deschidere reală în sprijinul acestuia”, a punctat Iurie Rija.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!