Prețuri și Tendințe

Rija: Trebuie ajustate standardele de calitate pentru importul uleiurilor vegetale

Author: Fiodorov Ilinca
Expert: Iurie Rija
Rija: Trebuie ajustate standardele de calitate pentru importul uleiurilor vegetale  - agroexpert.md

Producătorii autohtoni de uleiuri vegetale cer ajustarea calității standardizate a producției uleioase importate în Moldova. Despre aceasta susține expertul în agro-market Iurie Rija.

„În regiunea statelor din Europa de est, Republica Moldova în mod tradițional și-a promovat o înaltă reputație de producător și exportator de ulei rafinat de floarea soarelui, produs la cele mai înalte standarde de calitate. Astfel, nu doar producătorii autohtoni mari, precum sunt producătorii de ulei Danova-Prim SRL (brandul Danova), Olioterra SRL (brandurile Gurmand, Cristal, Uniflor), Floarea Soarelui SA (brandurile Floris, Aroma Soarelui, Rasarit, Privolie) și alți producători naționali se bucură de aprecieri și contracte de succes pentru exportul producției sale în țările din vecinătate, cât și în UE. Acest lucru însă nu înlătură dubiile rezonabile asupra calității proaste de uleiuri vegetale importate de la producătorii, spre exemplu ucraineni, inclusiv ambalarea necorespunzătoare a producției importate, cât și parametrii de colesterol dăunător sporit, ceea ce poate fi din origini de palmier, sau de orice alte proveniențe mixte.b Verificarea calității mărfii importate rămâne a fi o prioritate importantă, prioritate care poate lovi asupra prețului pentru consumatorul final, inclusiv asupra rentabilității producătorilor autohtoni”, susține expertul.

Iurie Rija afirmă că Agenția de informare industrială agricolă ucraineană în ultimul timp invocă unele probleme sistemice de calitate a uleiurilor vegetale produse în această țară, și importate ulterior în statele din Uniunea Europeană, inclusiv în Republica Moldova.

„În special ne referim la cantitatea sporită de 2 ori a colesterolului din probele de ulei ucrainean importat și verificat în Țările de Jos și alte state. În ultimul an, în Republica Moldova atât producătorii autohtoni, cât și importatorii de uleiuri de floarea soarelui atestă o cantitate majoră de uleiuri vegetale de joasă calitate adusă din Ucraina, ambalată necorespunzător cu text arab și fără inscripții în limba română, precum se poate constata în imaginea de mai jos. Spre Exemplu, în una din rețelele de magazine este comercializat ulei de floarea-soarelui provenit din Ucraina, însă care a fost destinat unei companii din Algeria.

Deoarece statul nostru tinde spre alinierea la standardele Uniunii Europene, s-ar impune cu necesitate preluarea bunelor practici ai statelor avansate în sfera importului de produse uleioase. Astfel, Regulamentul Consiliului UE, adoptat prin Directiva Nr. 2826/2000 din 19.12.2000 "Privind acțiunile de informare și promovare pentru produsele agricole pe piața internă" stabilește prin art. 13 și alte paragrafe conexe că "Comisia Europeană este asistată de Comitetul de gestionare pentru uleiuri și grăsimi, care stabilește standarde de import a uleiurilor vegetale cu o cantitate maximă de 0,7% de colesterol și o calitate purificată a producției de import, potrivit inspecției SGS și a altor operatori internaționali acreditați”, explică Rija.

La fel, expertul menționează că, conform datelor agenției EuroStat, pe plan mondial uleiul de floarea soarelui ocupă doar locul trei, piața fiind invadată în special de uleiuri de joasă calitate de palmier (34%) și uleiuri de soia (27%), fapt exprimat în Diagrama structurii producției mondiale de uleiuri vegetale, prezentată mai jos.

Sistematizând cele menționate, Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale” subliniază următorul aspect pentru importatorii de uleiuri vegetale din Republica Moldova.

„Noi în prezent trebuie să luptăm pentru protejarea producătorilor autohtoni de uleiuri vegetale tinzând spre cea mai înaltă calitate, și să avem o atitudine pragmatică și verificatoare față de importul mărfurilor uleioase care nu corespund standardelor Uniunii Europene, ceea ce doar va facilita sporirea economiei de piață la nivel național, inclusiv diminuarea prețurilor pentru consumatorul final”.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!