Știri din Moldova

Se apropie culesul la tei! Sfaturi pentru apicultori

Author: AgroExpert
Expert: Andrei Zăgăreanu
albine cules la tei - agroexpert.md

În următoarele două săptămâni se așteaptă începerea culesului la tei în pădurile noastre. Această perioadă este crucială pentru apicultori, deoarece teiul este cunoscut pentru nectarul său abundent și pentru calitatea excepțională a mierii produse. Pentru a obține un cules cât mai productiv, experții recomandă apicultorilor să aibă grijă de familiile de albine și să se asigure că acestea sunt în stare activă și sănătoasă.

„Un aspect important este evitarea frigurilor de roire, care pot diminua numărul de albine participante la cules. De asemenea, este necesar ca familiile de albine să aibă suficientă putere după culesul principal de la salcâmul alb, motiv pentru care se recomandă stimularea activității mătcii înainte de înflorirea teiului. Apicultorii ar trebui să verifice familiile de albine pentru a depista eventualele întârzieri în depunerea ouălor. În cazul în care mătcile nu au început ponta, se recomandă introducerea celor deja împerecheate, procurate de la pepinierele apicole. Aceasta le oferă albinelor posibilitatea de a crește o nouă generație de albine, care va fi pregătită pentru culesul de la tei”, a explicat președintele Asociației Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), Andrei Zăgăreanu.

Pentru a se asigura că albinele sunt sănătoase, este, de asemenea, recomandat să se efectueze tratamente împotriva Varroa înainte de începerea culesului de la tei.

„Acidul oxalic poate fi administrat prin pulverizare sau sublimare, întrucât această perioadă imediat după extracția mierii este considerată benefică pentru combaterea acestui parazit, iar în cazul unor condiții meteorologice mai reci, se recomandă utilizarea pernuțelor de acid formic. Apicultorii cu experiență care îndeplinesc mai rapid lucrările pot opta și pentru utilizarea plăcuțelor acaricide în cuiburile familiilor de albine, menținându-le acolo timp de aproximativ 20 de zile, înainte de a le îndepărta pentru începutul culesului la tei”, a mai punctat Zăgăreanu.

Un alt aspect important  este pregătirea din timp a magazinelor sau a corpurilor stupilor pentru depozitarea nectarului.  Apicultorii, în special cei începători, trebuie să aibă suficienți faguri pentru că deficitul poate duce la construirea intensivă de faguri artificiali, ceea ce poate diminua producția de miere. 

 

„Succesul culesului de la tei depinde în mare măsură de condițiile meteorologice. Eflorescența la tei a arătat semne promițătoare, dar este dificil de prognozat cum vor evolua condițiile climaterice. Teiul este cunoscut pentru capriciile sale, necesitând temperaturi moderate și o umiditate adecvată pentru a secreta nectarul în cantități mari. Cu toate acestea, temperaturile prea scăzute, prea ridicate sau ploioase pot afecta procesul de înflorire și producția de nectar”, explică expertul.

Teiul – cu cele trei specii mai importante ca răspândire și interes apicol, (în ordinea înfloririi – teiul cu frunza mare, teiul pucios, teiul argintiu) care au o durată de înflorire diferită pe perioada lunilor iunie-iulie, oferă unul din cele mai importante culesuri de nectar. 

Prima specie înflorește cam la 15–25 zile față de salcâm, durata medie de înflorire este de aproximativ 2-3 săptămâni, iar durata totală pentru toate cele trei specii este de 30 de zile. Cea mai bună producție de miere se obține de la teiul argintiu (950 – 1.200 kg/ha), teiul cu frunza mare oferind o producție de 800-1.000kg, iar teiul pucios o producție de 450-800 kg/ha.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!