Moldova

Se scumpesc creditele. BNM a majorat rata de politică monetară la 18,5%

politicăă monetară BNM rată - agroExpert.md

Creditele continuă să se scumpească, în condițiile în care Banca Națională a Moldovei a majorat în cadrul ședinței de astăzi, 3 iunie, rata de politică monetară.

Astfel, rata de bază a fost majorată cu trei puncte procentuale, la 18,5%, la depozitele Rata la credite overnight a fost stabilită la 20,5%, la depozitele overnight – 16,5% anual. Norma rezervelor obligatorilor în lei a fost majorată începând cu 16 iunie – 15 iulie de la 30% la 32% din baza de calcul. Din 16 iulie – 15 august de la 32% la 34%.

„Condițiile economice regionale și cele mondiale rămân afectate de situația tensionată din cauza războiului din Ucraina, și, respectiv, de riscurile și incertitudinile asociate. Inflația a luat amploare la nivel global într-un ritm accelerat, factorii motorii fiind: creșterea continuă a cotațiilor pe piețele internaționale aferente materiilor prime, produselor alimentare și resurselor energetice, alături de perturbările în lanțurile de aprovizionare, producere și transportare”, a declarat guvernatorul BNM, Octavian Armașu la prezentarea Deciziei de politică.

Perspectivele de evoluție a PIB pe termen mediu depind de cursul războiului din Ucraina, de riscurile și incertitudinile alăturate. În acest sens, se identifică factorii de natură să afecteze consumul populației. Pe de o parte, se manifestă un impact proinflaționist din partea cererii refugiaților și, pe de altă parte, dezinflaționist din perspectiva atenuării surselor de finanțare a consumului legate de contractarea remiterilor. Pe fundalul perturbărilor în lanțurile de aprovizionare și al logisticii comerțului extern, persistă tendința substituirii produselor și de restructurare a sectoarelor economiei. Sub incidența scumpirii îngrășămintelor minerale și a resurselor energetice, agricultorii sunt nevoiți să suporte costuri înalte, ceea ce condiționează premise pentru o activitate agricolă mai redusă în anul curent și menținerea nivelurilor înalte ale prețurilor la produsele alimentare.

Analizele recente atestă majorarea ratelor dobânzilor la creditele noi acordate în moneda națională și, respectiv, temperarea ritmurilor de creditare, slăbind din presiunile la adresa procesului inflaționist. Deși ratele la depozitele noi atrase în moneda națională mențin tendința ascendentă, se constată o reticență a depunătorului pe fondul incertitudinilor legate de evoluțiile conflictului armat din țara vecină. Totuși datele săptămânale semnalează tendința de creștere a volumului depozitelor noi atrase în lei moldovenești, după diminuarea acestuia în luna martie a anului curent.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!