Agromanagement

Sergiu Grădinaru: ”Ne dorim prețuri accesibile pentru consumatorii noștri”

sergiu-gradinaru-patronatul-carnii- AgroExpert.md

Majoritatea procesatorilor de carne sunt în prag de faliment și nu vor putea asigura cererea de produse din carne pe piața Republicii Moldova fără importul de materii prime. În acest context, Patronatul Întreprinderilor din Industria Prelucrătoare de Carne din Moldova face apel către autoritățile statului pentru a scuti până la finele anului 2022 de taxa vamală la import (20% + 200 euro/tona, dar nu mai mult de 25% din suma totală a mărfii).

Membrii patronatului sunt convinși că în condițiile scăderii dramatice a puterii de cumpărare a populației, această măsură temporară va permite: menținerea unui echilibru al prețurilor la produsele din carne, păstrarea locurilor de muncă a persoanelor din această industrie și în final asigurarea plăților fiscale în bugetul țării din vânzarea produselor finite din carne cu valoare adăugată înaltă.

Președintele Patronatului Întreprinderilor din Industria Prelucrătoare de Carne din Moldova, Sergiu Grădinaru, susține că această dependența critică de importul cărnii de porc s-a format în urma coincidenței mai multor factori negativi.

În primul rând, s-a redus drastic numărul de capete în expoatațiile zootehnice din Moldova, astfel potențialul autohton al industriei Producătoare de Carne s-a diminuat semnificativ în 2022.O cauză majoră a acestui proces au fost limitările social-economice impuse de autorități în contextul pandemiei de coronavirus, ce au avut consecințe simțitoare cum ar fi scăderea puterii de cumpărare și cererea în descreștere pentru toate produsele din carne de porc – de la cele mai costisitoare produse solicitate de restaurante și până la cele mai ieftine produse căutate pentru picnicuri. A doua lovitură grea pentru sectorul zootehnic din Moldova a fost majorarea fără precedent a furajelor și resurselor energetice, fapt ce a provocat la finele anului 2021 și începutul 2022 reducerea numărului de porcine în fermele industriale cu 10-12%. Și marea problemă este că în creșterea porcilor, în procesul de producție biologică, există un ciclu lung pe care nu îl poți reduce mai repede decât la 5-6 luni.

Este de remarcat faptul că pe durata ultimilor 5 ani, producția de carne de porc în Republica Moldova a oscilat de la 63 mii de tone (în 2020) la 73 mii tone (în 2017). Cu toate acestea, cea mai mare cantitate de carne de porc ajunge în stare proaspătă pe piața locală, iar întreprinderile de creștere a porcilor nu au reușit să satisfacă toată cererea de carne pentru întreprinderile de prelucrare, deficitul de porc fiind echilibrat datorită cantității de carne importată în perioada indicată de la 5 mii tone (în 2020) la 9 mii tone (în 2018). De ce s-a ajuns la o așa situație? Pentru că importul cărnii de porc este stabil, de o calitate bună și relativ la un preț mai mic decât cea autohtonă.

În plus, importul oferă procesatorilor materii prime conform unui grafic bine stabilit și respectat în totalitate pe categoriile specificate (muşchi de porc de pe spate, jambon etc) și în cantități necesare. În acest sens, livrările de materii prime importate nu au alternativă, spre regretul nostru. Situația este agravată și de faptul că, în contextul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, pe durata ultimilor ani, cota anuală pentru furnizarea fără taxe a cărnii de porc din Uniunea Europeană a reprezentat 5,5 mii de tone. De obicei, această cotă se epuiza până la început de toamnă, fiind ca o ”balanță” și având o funcție de a atenua fluctuațiile de preț la materiile prime pentru produsele de carne din Republica Moldova. Însă în 2022, din motive necunoscute, la 1 februarie, cota anuală s-a epuizat. Ba mai mult, și la carnea de pui, o alternativă bugetară a cărnii de porc, cota anuală de import fără taxe este practic epuizată. Cu alte cuvinte, industria de procesare a rămas de la începutul anului fără ”balanță”.

În aceste condiții inechitabile, crescătorii de porcine, imediat ce realizează că acest contigent s-a epuizat, majorează prețul cu cele 25% în cel mai bun caz, ceea ce reprezintă valoarea taxei de import, plus serviciile de logistică utilizate pentru transportare. Așa s-a întâmplat anterior și exact acest lucru se întâmplă și în prezent. Ceea ce nu este accesibil pentru procesatori, de fapt nu este accesibil nici pentru consumatorii de produse din carne, Ambele categorii au nevoie de o ”insulă  a stabilității” într-o ”mare furioasă” a emoțiilor negative din țara noastră și din regiune.

Din cauza războiului din Ucraina, lanțurile de aprovizionare se prăbușesc, dar noi anii precedenți importam o cantitate uriașă de carne de pasăre congelată din țara vecină, care în prezent practic nu mai ajunge în Republica Moldova. Astfel apare un ”moment oportun” pentru producătorii locali pentru substituirea importurilor, dar și pentru creșterea bruscă a prețului la materia primă. Să ne opunem acestui fenomen este dificil, dar este necesar. Majorarea cotei de import a cărnii de porc, în urma negocierilor de durată cu Comisia Europeană, tehnic este destul de complicat. Mai rapidă și mai rațională ar fi modalitatea de scutire temporară de taxe vamale a importului de carne de porc și carne de pasăre. Având în vedere majorarea prețurilor la toate produsele atât în Uniunea Europeană, cât și la nivel mondial, dar și penuria provocată, există șanse mici ca aprovizionarea externă cu carne de porc să crească în viitorul apropiat.

În plus, este puțin probabil, în condițiile actuale ca producția locală de carne să crească, ar fi un real succes dacă fermele autohtone vor putea asigura consumul de ”carne proaspătă” de porc. Crescătorii de animale vor simți în curând impactul cauzat de penuria furajelor, din motiv că s-a exportat masiv  componentele furajere principale în ultimele 6 luni, dar și din cauza creșterii puternice a prețurilor pentru toată gama de produse agricole utilizate în scopuri furajere.

Un alt factor esențial în această perioadă, în urma războiului din Ucraina, în țara noastră au intrat mii de refugiați, care au nevoie de hrană, astfel a crescut brusc și cererea pentru conservele de carne și alte produse de carne cu o durată lungă de valabilitate. Trebuie să menționăm că apar costuri suplimentare mai mari pentru producerea conservelor de carne - pentru borcanul de sticlă/tablă, sterilizarea, ambalarea etc. Din punctul de vedere al costurilor tehnologice pentru producerea conservelor, salamului/ al cârnaților ”fast food”, apar costuri suplimentare de energie pentru prepararea acestora. Astfel industria de procesare are nevoie de o aprovizionare stabilă cu materie primă mai ieftină. Pot fi diminuate costurile dacă s-ar reduce taxa vamală pentru carne de porc congelată, carne fără os congelată și carne de pui congelată.

Prin continuarea activității, întreprinderile din industria prelucrătoare de carne, asigură păstrarea în funcții a mii de angajați calificați, care sunt atât consumatori, cât și plătitori de impozite. În plus, fie că sunt mici, sau mai mari, întreprinderile procesatoare de carne susțin prin activitatea lor dezvoltarea regiunilor din întreaga țară, prin fabricarea de produse cu valoare adăugată, care este fiscalizată, achită TVA-ul, din păcate, o ”taxă de consum” ridicată.

Prin urmare, scutirea temporară de plata imediată a taxelor vamale nu este un ”jaf” irecuperabil din bugetul de stat, ci mai curând o prelungire a ciclului de recepționare a plăților de către ”trezoreria comună” a cetățenilor Republicii Moldova. Din cauza situației actuale, va urma sistarea livrărilor produselor finite în lanțurile de magazine, generată de prețurile mari pentru materia primă sau lipsa acesteia.

Patronatul Întreprinderilor din Industria Prelucrătoare de Carne din Moldova reunește 12 întreprinderi, în general, mici și mijlocii, care produc circa 60-70 % din produsele finite din carne și la care sunt angajați în jur de 5 mii de persoane.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!