Încă un seminar teoretico-practic, cu genericul “Operațiunile tehnologice pre-floare în plantațiile de viță-de-vie tip Pergola, soiuri de masă” a fost organizat de Asociația Producătorilor de Struguri de masă din Cahul în cadrul proiectului Agricultura Performantă în Moldova (APM), finanțat de USAID Moldova. Instruirea a avut loc în exploatația agricolă “Largul Holdelor” din satul Grigorievca, raionul Căușeni.
La seminar au participat un grup de elevi de la Centrul Național de Excelenţă în viticultură şi vinificaţie din Stăuceni, producatori de struguri de masă, de asemenea reprezentanții producătorilor preparatelor de uz fitosanitar Corteva și FMC. Instruirea a fost desfășurată de Dimitrii Mihov, doctor în științe agricole și Serghei Tutovan, doctor în științe agricole, dar și directorul executiv al Asociației Producătorilor de Struguri de masă din Cahul.
Am totalizat informațiile prețioase ce țin de câteva măsuri necesare de efectuat în această perioadă în plantațiile de viță-de-vie, atât în cele tradiționale, cât și în cele pe sistem de pergolă, care credem că vor prinde bine tuturor viticultorilor, cititorii site-ului nostru.
”În primul rând, la instruire am încercat să demonstrăm practic, nu numai teoretic, operațiunile care trebuie de făcut în această perioadă, când vița-de-vie este până la floare. Din motiv că la seminar au fost prezenți studenți de la Centrul Național de Excelenţă în viticultură şi vinificaţie din Stăuceni, am discutat și despre unele aspecte ce țin de sistemele de irigare, de tratamentele de protecție, despre fertilizare ca să fie familiarizați și ei cu aceste lucrări. Dar prioritar, s-a pus accent pe sarcinile care trebuie efectuate în verde la vița-de-vie. În general, la vița-de-vie există 3 feluri de sarcini la butuc, cea biologică, aceasta se stabilește la momentul tăiatului și se numără în ochi la butuc, uneori și în numărul de ochi la hectar. Sarcina fiziologică are menirea de a ne asigura numărul de lăstari, să hrănească recolta ulterioară.Sarcina economică este cu scopul de a stabili norma de struguri legali la fiecare butuc în parte, să nu lăsăm mai mult decât este cazul” a explicat specialistul.
Partea practică a presupus demonstratea celor două proceduri care sunt obligatorii la etapa de dezvoltare a viței-de-vie din prezent.
”Operațiunile care se fac în această perioadă sunt plivitul, care presupune înlăturarea lăstarilor de prisos (de pe tulpină, dintre verigi, cei crescuți dintr-un ochi și înlăturarea unor lăstari dacă sunt mai mulți decât sunt necesari) și desigur răritul strugurilor. De ce este necesar să se facă anume acum ? Pentru ca să nu se lemnifice baza, astfel nu rămâne rană la butuc și se exclude riscul unei infecții ulterioare, care ar dăuna viței-de-vie. Din motiv că anul acesta am avut umiditate suficientă, lăstarii au pornit foarte omogen, un lucru foarte bun și datorită faptului că la recomadările anterioare, a fost aplicat azot, elementul creșterii. Majoritatea producătorilor au aplicat, astfel vița-de-vie crește destul de bine. Există o metodă recomandată de mulți care constă în înlăturarea tuturor lăstarilor când au dimensiunea de 10-15 cm, adică să îi dăm jos, în special dacă vorbim de lăstarii gemeni. Eu sunt de părerea că cu cât sunt mai mici și sunt eliminați, cu atât rana va fi mai mică și consumul de vlagă irosit mai puțin. Care sunt slabi, se înlătură din start pentru a preveni risipa substanțelor nutritive” a detaliat Serghei Tutovan.
O procedură la fel de importantă în etapa de dezvoltare a plantației, este ciupitul lăstarilor pentru a garanta o recoltă minimă, dar sigură.
”Ciupitul lăstarilor se efectuează pentru a îmbunătăți legarea boabelor și uniformitatea lor. Se efectuează de asemenea înainte de înflorit, având ca mecanism stoparea creșterii lăstarului și mobilizarea substanțelor nutritive la acei struguri care au șanse să se dezvolte. Totuși este un an când vița-de-vie își revine după seceta de anul trecut, butucii au nevoie de refacere, am avut suficiente ploi, dar să nu exagerăm. Desigur nu este cazul plantațiilor irigate, dar în mare parte recomand să se dozeze așa încât să fie o recoltă minimă în acest an, dar calitativă. Reieșind din precipitațiile pe care le avem în Moldova, cantitatea variază în jur 10-12 tone la hectar, iar unele plantații poate și mai puțin, circa 8 tone, corelată cu numărul de lăstari, un strugure la doi lăstari consider că este o medie bună. Dacă avem soiuri cu struguri mai mari de 500 grame, acolo desigur se indică un strugure la trei lăstari de lăsat” a declarat expertul.
Procedurile respective sunt valabile la toate plantațiile, însă avantajul sistemului de pergola este că permite accesul la toți strugurii, fără excepții.
”Strugurii de jos sunt de obicei mai frumoși, dar în cazul celor de sus, polenizarea este mai bună. Sistemul cu Pergola este mai indicat, pentru că toți strugurii sunt la vedere și este ușor de lucrat.Lăsăm câte o inflorescență la lăstar, chiar dacă sunt 3-4 în unele cazuri. Normarea este recomandată în două etape, cea prealabilă se face înainte de floare și cea definitivă va fi după floare” a conchis Serghei Tutovan.
⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!