Vița-de-vie se numără printre plantele cu tradiție în Moldova, fiind cultivată în toate regiunile țării. Întreținerea și îngrijirea constantă, dar și tratamentele de protecție, dar și de prevenire a bolilor, influențează semnificativ calitatea unei plantații de viță-de-vie. Ulterior și recolta de struguri va fi pe măsură.
Pentru a oferi îngrijirea potrivită plantației de viță-de-vie, aceasta trebuie monitorizată cu atenție, iar măsurile de întreținere trebuie efectuate la timpul potrivit. Am discutat cu Sergiu Tutovan, doctor în științe agricole, director executiv al Asociației Producătorilor de struguri de masă din Cahul pentru a afla ce tratament este indicat pentru vița-de-vie în această perioadă.
”Cred că în săptămâna viitoare lăstarii vor avea 3- 4 cm, prin urmare ar fi necesar de făcut un tratament contra făinării, infecție care se păstrează în muguri pe timp de iarnă sub formă de miceliu și care începe ciclul de dezvoltare o dată cu dezmugurirea și astfel poate ataca toate organele plantei. Recomand tuturor să utilizeze acum fungicide din grupa strobirulinelor, acestea au și un spectru larg de combatere a ciupercilor, nu doar contra făinării. De fapt, se recomandă ca tratamentele cu strobilurine să se facă preventiv, atât pentru a menţine plantele într-o stare de sănătate continuă, cât şi pentru a preveni dezvoltarea eventualilor agenţi patogeni.Preparate sistemice nu are rost de folosit la această etapă de dezvoltare, noaptea e răcoare, triazolii nu prea sunt eficienți la temperaturi mai joase de 15 grade, prin urmare anume strobilurinele sunt indicate acum” a explicat Sergiu Tutovan.
Expertul susține că dacă anumiți viticultori au observat deja că lăstarii de viță-de-vie au atins 5 cm, pot efectua acest tratament imediat, fără a mai tărăgăna.
”Nu prea am văzut lăstari atât de mari, dar cineva m-a telefonat zilele acestea și mi-a spus că un anumit soi de viță-de-vie este deja cu lăstarii mari, în rest sunt destul de mici, până la 2 cm, din acest motiv și consider că săptămâna viitoare va fi perioada ideală pentru aplicarea tratamentului” a menționat Sergiu Tutovan.
⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!