Materiale de parteneriat

Soia are nevoie de precipitații. Sunt anunțate strategiile agrotehnologice de redresare în contextul schimbărilor climatice

Author: AgroExpert
Strategii pentru adaptarea culturii de soia la schimbărilor climatice  - agroexpert.md

Soia este o plantă cu cerințe relativ înalte față de factorii vitali – temperatură, umiditate și sol. Problemele la cultura de soia au început în primăvară: vreme instabilă de la temperaturi înalte la scăderea bruscă a temperaturilor, înghețurile și valurile de frig au dus la o germinare neuniformă și la o dezvoltare slabă a plantelor. Condițiile meteorologice instabile, temperaturile ridicate, precipitațiile moderate și buruienile au agravat situația, reducând numărul de plantule productive.  

Prin analiza condițiilor agrometeorologice din acest an și compararea lor cu cele de anul trecut, este posibil să se determine impactul condițiilor meteorologice asupra randamentelor de soia și să se ajusteze strategiile agrotehnice.  

Caracterizarea agro-climatică a lunilor iunie și iulie 

Prima decada a lunii iunie a fost favorabilă pentru dezvoltarea soiei oferind un echilibru bun între temperaturi calde, precipitații moderate și ore suficiente de soare. ​Mediile valorilor termice au fost peste normele climatologice ale perioadei la nivelul întregii țări și au variat jurul valorii de 27°C.

Aceste temperaturi sunt bune pentru creșterea soiei, oferind căldura necesară fără a expune plantele la stres termic excesiv. Regimul pluviometric a fost deficitar în toată țara, în regiunea de nord precipitațiile au fost suficiente, dar inegale.  

Decada a doua a lunii iunie: temperaturile au început să crească și au fost mai ridicate peste cele obișnuite însă regimul termic a fost unul normal la nordul țării unde soia se cultivă într-o pondere de 95%. Temperaturile maxime au variat între 27°C și 31°C, cu zile mai calde cu precipitații moderate pentru dezvoltarea radiculară profundă și sănătoasă.

Condițiile meteorologice din a doua decadă a lunii iunie au fost în general favorabile pentru dezvoltarea culturii de soia, oferind temperaturi adecvate, precipitații suficiente și lumina solară necesară pentru o creștere sănătoasă și productivă. 

Decada a treia a lunii iunie, pe teritoriul țării s-a semnalat vremea caniculară și în fond cu deficit de precipitații. Condițiile meteorologice pe parcursul decadei au fost în fond satisfăcătoare pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a soiei. Cantitatea de precipitații a fost repartizată la nord – în fond 1-5 mm (5-20% din norma) iar termometrele au arătat temperaturi cuprinse între +31 și 17°C. Deși temperaturile au fost ridicate, nu au atins niveluri extreme care să cauzeze stres termic sever plantelor, permițând astfel dezvoltarea normală a acestora.  

În prima decadă a lunii iulie,pe teritoriul țării s-a semnalat vreme caniculară și cu deficit de precipitații. Temperatura maximă a aerului a urcat în teritoriu până la +39ºС - 40ºС. Cantitatea de precipitații a fost repartizată la nord în fond 1-20 mm (5-65% din norma decadică), izolat – 30-70 mm (110-200% din norma decadică). Regimul termic ridicat în orele diurne și deficitul de precipitații, au contribuit la scăderea rezervelor de umiditate în sol și la înrăutățirea stării culturii de soia.

Este crucială monitorizarea constantă a condițiilor meteorologice și ajustarea practicilor agricole pentru a maximiza producția și sănătatea culturilor. Dacă temperaturile depășesc 30°C pentru perioade prelungite, poate apărea stresul termic și reducerea eficienței fotosintezei, afectând astfel creșterea plantelor și randamentul. 

În decada a doua a lunii iulie, pe teritoriul țării s-a semnalat vreme caniculară și în fond cu deficit de precipitații. Temperatura maximă a aerului pe o mare parte a teritoriului a urcat până la +39,5 + 40,9℃ timp de 7 zile la rând. Cantitatea de precipitații pe 60% din teritoriul țării nu a depășit 1-17 mm (5-75% din norma decadică), doar în unele raioane de nord (15% din teritoriu) au căzut 30-45 mm (110-180% din norma decadică). În restul teritoriului precipitații au lipsit. La situația din 18 iulie, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m au constituit: în nordul țării: în fond 25-50 mm (20-60% din normă), în unele puncte de observații – 100-115 mm (95-100% din normă).

Vremea foarte caldă, cu deficit semnificativ de precipitații a avut un impact negativ asupra dezvoltării soiei și formării roadei. Acest regim a contribuit la împilarea plantelor, uscarea prematură a frunzelor și uscarea în continuare a solului. 

În decada a treia a lunii iulietemperaturile maxime au variat între 29°C și 34°C, cu valori medii în jur de 30-32°C. Cantitatea de precipitații a fost moderată, în jur de 2,5-3 mm pe zi, distribuită pe aproximativ 4-5 zile. Această perioadă corespunde de obicei cu faza de înflorire și începutul formării păstăilor la soia. Umiditatea adecvată și temperaturile constante au asigurat condiții optime pentru polenizare și inițierea fructificării. 

„Condițiile meteorologice în nordul Moldovei în primăvară- vara anului 2024 în general au fost satisfăcătoare pentru dezvoltarea soiei. Temperaturile ridicate și precipitațiile moderate au susținut o creștere sănătoasă și au permis culturii să treacă prin fazele critice de înflorire și formare a păstăilor cu succes, însă soia are nevoie de apă de la germinare până la coacerea boabelor. Lipsa precipitațiilor poate produce o răsărire neuniformă sau chiar avortarea florilor, cea ce s-a observat în unele cazuri în unele gospodării”, a declarat directoarea Donau Soja Moldova, Ela Malai.

Creșterea intensă a temperaturii și lipsa precipitațiilor au dus la uscare, ceea ce a afectat negativ creșterea și dezvoltarea culturilor târzii.

„În regiunile țări, majoritatea culturilor au prezentat uscarea prematură a frunzelor din etajul inferior și curbarea frunzelor din etajul superior, precum și o slabă formare a organelor de reproducere. Se constată, de asemenea, îngălbenirea prematură a frunzelor, uscarea florilor și a ovarelor la soia din cauza secetei atmosferice”, subliniază consultanta Donau Soja, Ucraina, Mykola Bykov.

Potrivit experților Donau Soja, dacă prognoza viitoare va fi negativă și nu vor există precipitații suficiente (20-30 mm), acest lucru va duce la avortarea organelor reproductive și la scăderea randamentului. Sunt necesare precipitații semnificative și temperaturi moderate pentru a restabili randamentele în august și septembrie. Producția de soia prognozată ar putea scădea cu 20% față de 2023. 

Adaptarea culturii de soia la schimbările climatice implică mai multe strategii de atenuare a riscurilor și de optimizare a productivității, iată câteva din ele: 

Recomandări pentru adaptarea culturii de soia la schimbările climatice 

Donau Soja împreună cu partenerii săi și rezidenţii Clubului de Discuții despre Soia din Moldova și Ucraina, anunță recomandări pentru cultivarea boabelor de soia: 

- Semănați semințe originale nemodificate genetic de înaltă calitate;
- Alegeți soiuri cu toleranță ridicată la secetă. Știința de ameliorare se concentrează din ce în ce mai mult pe dezvoltarea soiurilor rezistente la schimbările climatice;
- Determinați momentul semănatului în conformitate cu specificul regional;
- Controlați densitatea solului și aplicați metode de decompactare a solului;
- Reducerea densității de însămânțare a soiei la 300-400 mii semințe/ha;
- Îmbunătățirea practicilor agricole (lucrări efectuate prompt, de calitate, analiza solului, agricultura de precizie);
- Aplicarea de produse care pot reducere a stresul plantelor: aminoacizi, oligoelemente, produse biologice;
- Mărirea distanței dintre rânduri la 30-45 cm;
- Reducerea utilizării pesticidelor, introducerea de noi produse biologice pe câmpuri;
- Luați măsuri de combatere a bolilor la soia;
- Aplicați îngrășăminte lichide pentru a reduce pierderea de umiditate și pentru a le îmbunătăți eficiența;
- Adoptați practici de conservare, cum ar fi lucrările minime ale solului, culturile de acoperire și rotația culturilor;
- Faceți schimb de cunoștințe pentru a învăța unii de la alții din experiențele și practicile inovatoare în materie de adaptare la schimbările climatice. 

Prin integrarea acestor recomandări, cultura de soia poate deveni mai rezistentă la provocările generate de schimbările climatice, menținând sau chiar îmbunătățind productivitatea și sustenabilitatea. 

Materialul a fost realizat de către Verein Donau Soja from Austria in Moldova,
Ela Malai Director, mob
:+ 373 79536418
e-mail: malai@donausoja.org // www.donausoja.org

Referire la harta: Conform prognozei pentru perioada de primăvara - vară a Serviciului Hidrometeorologic de Stat din Moldova, a se vedea Diagrama 1 si 2, condițiile de temperatură a aerului și de sol sunt prielnice pentru creșterea și dezvoltarea soiei, totodată menționăm că insuficiența de precipitații atmosferice și nivelul critic de disponibilitate a apei productive în sol induce riscuri pentru zonele de Centru și Stepei Bălțului. 

Bibliografie: 

https://agroportal.ua/ru/agrocheck/special-projects/soya-potrebuye-opadiv-ozvucheni-agrotehnologichni-strategiji-poryatunku 

https://www.donausoja.org/wp-content/uploads/2022/03/BMP_Soia_ro_06.02.2020_Moldova_conventional-1.pdf 

https://www.meteo.md/index.php/meteo/arhiva/arhiva-decadelor/ 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!