Materiale de parteneriat

Soluții pentru fermieri în creșterea biodiversității agricole

Author: AgroExpert
Soluții pentru fermieri în creșterea biodiversității agricole - agroexpert.md

Declinul global al biodiversității reprezintă o provocare tot mai mare, iar prin concentrarea asupra celor mai bune practici de protejare a ecosistemelor, fermierii din întreaga lume pot îmbunătăți securitatea alimentară și pot pregăti mai bine agricultura pentru a face față schimbărilor climatice, dăunătorilor și bolilor. Conform datelor furnizate în aprilie anul acesta de Statista, biodiversitatea a fost afectată de degradarea mediului, iar impactul schimbărilor climatice este de așteptat să crească în importanță în deceniile următoare.

Deoarece oamenii depind de biodiversitate și de beneficiile esențiale pe care aceasta le oferă, cum ar fi producția de alimente, pierderea biodiversității reprezintă un risc semnificativ pentru securitatea alimentară globală și face agricultura mai puțin rezilientă. Prin urmare, fermierii trebuie să se adapteze și să identifice cele mai bune soluții pentru a contribui la ecosistemul agricol.

Studiile recente indică faptul că rapița se dovedește a fi o opțiune vitală în eforturile de protejare a ecosistemelor, oferind în același timp resurse esențiale pentru o populație globală în creștere. Prin sprijinirea biodiversității și promovarea practicilor agricole durabile, cultivarea rapiței oferă un model pentru modul în care agricultura poate satisface nevoile umane fără a sacrifica sănătatea mediului. Cultivarea rapiței aduce mai multe beneficii cheie pentru fermieri în creșterea biodiversității prin practicile lor, cum ar fi faptul că este un precursor excelent pentru culturile succesive sau cerealele de toamnă și valorifică eficient terenurile în pantă, contribuind la prevenirea eroziunii solului. În plus, rapița poate fi cultivată ca o plantă valoroasă pentru polenizatori datorită producției sale ridicate de nectar. Aceste atribute nu numai că susțin practicile agricole durabile, dar contribuie și la sănătatea și diversitatea generală a ecosistemului agricol.

În România, rapița reprezintă o cultură versatilă și rezilientă, cu multiple avantaje pentru fermieri, permițându-le să optimizeze utilizarea terenurilor agricole și să beneficieze de rotația culturilor, contribuind la menținerea fertilității solului. În fața impactului schimbărilor climatice, printre cele mai remarcabile caracteristici ale rapiței se numără adaptabilitatea sa la diverse condiții de sol și climatice, ceea ce o face potrivită pentru majoritatea regiunilor agricole din țară.

Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare în agricultură, le oferă fermierilor români soluții pentru a construi un viitor mai sigur și mai prosper prin alegeri durabile, cum ar fi hibrizii de rapiță Pioneer® și produsele pentru protecția culturilor. De exemplu, hibrizii de rapiță Pioneer® din portofoliul Sclerotinia Protector, PT303, PT312 și PT315, oferă avantaje precum eficiența superioară în utilizarea azotului, conținut ridicat de ulei, toleranță ridicată la principalele boli ale culturilor, dezvoltare rapidă în toamnă și adaptabilitate pentru semănatul târziu. Acești hibrizi sunt apreciați nu doar pentru productivitatea lor ridicată, ci și pentru calitatea superioară a culturilor, datorită trăsăturilor genetice avansate care le permit să se adapteze în toate regiunile din România.

Pentru acest sezon de recoltă, hibrizii Pioneer® PT303 Sclerotinia Protector și Pioneer® PT315 Sclerotinia au avut performanțe excelente pe ferma Luxcom din Bărcănești, județul Ialomița, unde inginerul Marian Mitran lucrează 5.000 ha pe ferma sa, și au obținut o producție de 4.230 kg/ha pe o suprafață de 150 ha.

„Cei doi hibrizi Pioneer® au fost cultivați după grâu și trebuie să spun că anul trecut am semănat direct, fără alte lucrări suplimentare ale solului. Sunt mulțumit de acești hibrizi, sunt stabili, și am avut o producție bună, mai ales acolo unde precipitațiile ne-au ajutat, dar și cu doi ani în urmă rezultatele au fost excelente, chiar și în condiții de secetă în toată regiunea. Pentru acest toamnă, vom semăna întreaga suprafață de 1.450 de hectare de rapiță cu genetică Pioneer®”.

Pentru a atinge potențialul optim al rapiței, fermierii români trebuie să prevină acțiunea amenințărilor precum buruienile și dăunătorii. Pentru a minimiza impactul asupra randamentelor, fermierii pot accesa suportul tehnologic și inovațiile din portofoliul de protecție a culturilor al Corteva pentru un program de control integrat sau pentru gestionarea buruienilor, bolilor și dăunătorilor. De exemplu, fungicidul Capartis™ este o soluție fitosanitară avansată, concepută pentru a oferi eficacitate de lungă durată și productivitate sporită a culturilor.

În plus față de efectele sale fitosanitare puternice, Capartis™ reduce emisia de etilenă la plante, promovând un efect pronunțat de înverzire. Acest fenomen de "stay-green" duce la randamente mai mari și de mai bună calitate, contribuind semnificativ la creșterea producției și dezvoltarea plantelor de-a lungul anotimpurilor pentru culturi sănătoase. Mai mult, pentru un control eficient al buruienilor dicotiledonate în culturile de rapiță încă din primele stadii de dezvoltare, erbicidul Galera™ Super reprezintă o soluție excelentă pentru fermieri pe parcursul sezonului de creștere, atunci când cultura concurează cu planta, și la recoltare și valorificarea producției. Erbicidul ajută fermierii români care aleg culturile de rapiță datorită avantajelor sale, cum ar fi independența față de umiditatea solului la aplicare și acțiunea împotriva unui spectru larg de buruieni dicotiledonate controlate.

Corteva rămâne un partener de încredere, oferind produse și soluții care răspund nevoilor specifice ale fermierilor din toate regiunile țării și aceștia beneficiază de suportul tehnologic și inovațiile dezvoltate de companie, consultând echipa de vânzări.

*Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Semințe, România și Republica Moldova, Corteva Agriscience

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!