Apicultorii georgieni au vizitat colegii din Republica Moldova pentru a face schimb de experiență. Turul de studiu a inclus vizite la mai multe stupine de succes și întreprinderi de prelucrare a mierii. Vizita a avut loc în perioada 18-19 iunie 2023 și a fost organizată de Asociația Națională a Apicultorilor din Moldova și Asociația Exportatorilor de Miere din Moldova.
Vizita a fost susținută de Corporația Financiară Internațională (IFC).
În Republica Moldova, apicultorii folosesc atât masivele forestiere, cât și culturile de floarea soarelui și canola pentru producerea de miere comercializabilă, așa că nomadismul este o practică foarte comună. Culturile intercalate de floarea-soarelui sunt de obicei semănate în momente diferite și asigură o aprovizionare continuă îndelungată coloniilor de albine. Cu toate acestea, sunt frecvente și cazurile de otrăvire a familiilor cu pesticide utilizate în culturi. De asemenea, secreția de nectar este adesea împiedicată de seceta prelungită.
Stupina lui Grigore Popa
Aceasta este dotată în mare parte cu stupi înalți, echipați cu cămară. Corpul principal este realizat de Popa și este construit dintr-un material izolant ușor înconjurat de o tablă de aluminiu.
Totodată, apicultorii georgieni au vizitat celebrul producător de matcă, Petru Sacara, care este medic dentist prin studii, dar a trecut la producția de albine de câțiva ani. După cum ne-a spus el însuși, el lucrează în principal pe mame.
Controlul bolilor este o problemă dureroasă pentru apicultorii moldoveni. Ca și în Georgia, o atenție deosebită este acordată acarienului Varroa destructor, iar apicultorii folosesc pe scară largă atât acizi organici, cât și acaricide sintetice.
În Moldova, aproximativ 6 companii sunt angajate în procesarea și exportul de miere pe scară largă. Apicultorii georgieni au vizitat doar două avansate.
Regina Naturii
Regina Naturii este o companie modernă de prelucrare a mierii cu cea mai mare productivitate din Moldova, care exportă miere în țările UE din 2016.
Compania furnizează mai multe tipuri de miere ambalate sub propria marcă atât lanțului local de supermarketuri, cât și clienților europeni. Cu toate acestea, cea mai mare parte a mierii de export este livrată ca materie primă cumpărătorilor străini.
Compania a început să își diversifice produsele fabricate. În acest scop, el creează produse speciale, inovatoare dintr-un amestec de mai multe tipuri de miere și alte produse alimentare și miere.
Directorul companiei, Nicanor Negru, a explicat cum se gestionează procesul tehnologic și cum se obține un produs final inofensiv și de înaltă calitate.
Casa Albinei
O sursă de inspirație – aceasta ar fi cea mai scurtă descriere a activităților acestei companii.
Curtea centrului este multifuncțională. Aici veți găsi o stupină curbată, o mică întreprindere demonstrativă, mai multe stupine de tip hotel și chiar o piscină. O mare parte din curte este ocupată de familii de albine, și de aceea bâzâitul albinelor ajunge la urechile tuturor.
Vitalie Popa este fondatorul și directorul Casei Albinei, apicultor, specialist bancar și business prin educație. Acesta a informat despre dificultățile cu care se confruntă în prezent industria apicolă în Moldova. El a subliniat tendința de reducere a prețului mierii pe piața globală și, de asemenea, tendința de falsificare a mierii în detrimentul apiculturii. În prezent, singura cale de ieșire este sectorul apicol unit, iar sarcina unității este implementarea unor practici raționale și adecvate în fermele de albine.
Întreprinderea este dotată și cu un laborator intern pentru controlul calității și parametrilor de siguranță a mierii. După cum era de așteptat, testarea în industria mierii este un proces destul de costisitor și afectează negativ prețul de achiziție al mierii. Casa Albinei încearcă să cumpere miere doar de la apicultori parteneri de încredere și le oferă prețuri corecte.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!