Moldova

Subvenționarea în agricultură: Care sunt principalele prevederi ale proiectului

Author: Fiodorov Ilinca
subvenții - agroexpert.md

La data de 16 martie, deputații au votat în primă lectură proiectul lege cu privire la subvenționarea în agricultură și mediul rural. DOCUMENTUL, care a fost elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, are drept scop sporirea competitivității sectorului agroindustrial, asigurarea gestionării raționale a resurselor naturale și dezvoltarea socio-economică a zonelor rurale. AGROEXPERT îți spune pe scurt cine va putea beneficia de subvenții după ce acesta va intra în vigoare.

Potrivit actului, subiecții subvenționării în agricultură ar putea fi:

- fermierii care se clasifică în următoarele categorii și întrunesc cumulativ condițiile:

  • micro – care are cel mult 9 salariați și realizează o cifră anuală de afaceri de până la 18 milioane de lei;
  • mic – care are cel mult 49 de salariați și realizează o cifră anuală de afaceri de până la 50 milioane de lei;
  • mijlociu – care are cel mult 249 de salariați și realizează o cifră anuală de afaceri de până la 100 milioane de lei;
  • mare – care depăşeşte cumulativ condițiile stabilite pentru fermierul mijlociu;

- persoană juridică sau fizică care desfășoară activitate în mediul rural sau activitate agricolă, altul decât fermierul;

- unitate administrativ-teritorială;

- grup de acțiune locală;

- organizație din domeniul cercetării și inovării, instituție de învățământ cu profiluri agroindustriale.

În vederea motivării efectuării investițiilor în sectoarele respective, documentul prevede identificarea de către Guvern a unor grupuri pentru care poate stabili condiții mai favorabile de acordare a subvențiilor.

Ce forme de subvenționare propun autoritățile

Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, se repartizează pentru următoarele forme de plați:

În avans - este o subvenție acordată în baza unui proiect investițional evaluat pozitiv de către AIPA și autorizat spre plată până la efectuarea unor costuri de implementare a acestuia, unde contribuţia financiară a solicitantului reprezintă cel puţin 10%; Această plată în avans se acordă grupurilor de acțiune locală pentru dezvoltarea locală prin implementarea Programului LEADER.

Post-investiție - mărimea plății post-investiție este de cel mult 50% din valoarea proiectului individual și de cel mult 75% pentru cele implementate de grupuri de producători sau cooperative de întreprinzători.

Investiții pe etape - subvenționarea se acorda cu respectarea angajamentului de a contribui financiar cu cel puțin 50% din valoarea proiectului investițional. Perioada de implementare integrală este de până la 36 de luni.

Directă - este o subvenție exprimata în sumă fixă acordată într-o singura tranșă, pentru practicarea activităților agricole în sectorul vegetal, ecologic și zootehnic pentru care finanțarea se acorda daca fermierul deține suprafața minimă eligibilă sau deține un număr minim de animale din speciile aprobate de Guvern.

Complementară - se acordă într-o singura tranșă, pentru suportarea costurilor curente în proporție de cel mult 80%, cu excepția plăților acordate pentru compensarea dobânzilor achitate către băncile comerciale și organizațiile de creditare nebancare.

Totodată, în premieră se propune forma de subvenționare investiții pe etape. Autorii susțin că aceasta va fi benefică atât pentru stat cat și pentru subiectul subvenționării. Aceasta va spori siguranța în primirea subvenției pentru investiția efectuată. Mai mult, prevederea respectivă va contribui la evitarea dezvoltării fragmentare a sectorului agroindustrial al țării și va fi evitată acumularea datoriilor fata de subiecți.

Oricât de buna ar fi calitatea solului, orice cultură agricolă duce încet-încet la degradarea acestuia. Utilizarea cantităților mari de îngrășăminte și de produse fitosanitare, lucrările mecanizate ale terenului și modul în care plantele consuma elementele nutritive sunt doar câțiva din factorii care slăbesc calitatea solului.

În acest scop, actul prevede la acordarea subvențiilor respectarea de către beneficiarii de subvenții a principiului asumării responsabilităților prin obligativitatea respectării asolamentului, protejării solului, bunei utilizări a resurselor naturale, umane, financiare și a celor de producție, ale aplicării sistemelor de calitate pentru produsele agricole și alimentare, respectării regulilor de agromediu.

Proiectul urmează a fi votat în lectura a doua. Pentru respectarea principiului previzibilității și stabilității, actul va intra în vigoare după șase luni de la data publicării, timp în care Guvernul va organiza executarea legii.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!