Tăierea în uscat a viței de vie reprezintă una din cele mai importante proceduri agrotehnice de care depinde mărimea și calitatea roadei. În acest sens, Asociația Producătorilor și Exportatorilor Strugurilor din Moldova (APESM), invită viticultorii la un un seminar cu tematica: „Situația în sectorul viticol la moment. Particularitățile tăierii în uscat a viței de vie în condițiile anului 2023”.
Potrivit președintelui Asociației, Gheorghe Gaberi, seminarul va fi alcătuit din două părți: cea practică și cea teoretică.
„Evenimentul va avea loc pe data de 10 februarie, la ora 10:00. Prima parte, cea teoretică va avea loc în Casa de Cultură din satul Bardar, raionul Ialoveni, după care va avea loc partea practică unde se va demonstra tăierea în uscat în plantația viticolă din satul Ruseștii noi, acolo unde sunt soiuri și sisteme diferite de cultivare”, a declarat Gheorghe Gaberi.
Președintele APESM a declarat că evebnimentul va conține și o prezentare despre totalurile anului trecut, specificul și rezultatele exportului.
„Sperăm că vom organiza un seminar bun, unde vor fi prezentări practice. Exact care este situația în plantația viticolă, pentru că vom avea o prezentare dedicată la acest capitol, desppre analiza morfologică a mugurilor și cum trebuie să luăm în considerație specificul anului care a trecut”, a mai precizat președintele APESM.
Printre experții naționali în viticultură care vor demonstra practic tăierea în uscat și formarea plantelor viticole sunt Valeriu Cibotari, Vasile Bieșu și Dumitru Mihov.
Totodată, experții vor vorbi despre starea plantațiilor viticole la moment, metode de formare, particularitățile tăierii în uscat a viței de vie și necesitatea implementării tehnologiilor moderne de cultuvare în plantații pentru a fi competitivi pe piețele externe.
Totodată, la eveniment vor participa și furnizori de imputuri care vor veni cu oferte de cooperare pentru viticultori.
Măsura este organizată împreună cu Consiliul Raional Ialoveni, dar au fost incluse și direcții de agricultură din alte raioane care au informat viticultorii.
Până în prezent, peste 120 de participanți s-au înregistrat la seminar.
Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!