Fitotehnie

Tăierile la coacăz: Reguli pentru optimizarea recoltei

Author: AgroExpert
tăieri la coacăz - agroexpert.md

Producția de fructe este determinată de modul în care îngrijești arbuștii. Tăierile la coacăz realizate în mod corect, mai ales în primii ani de la plantare, va aduce roade bogate.

În primăvară, la fiecare metru liniar se opresc câte 10 - 12 tulpini crescute, cât mai aproape de axa rândului, iar restul se elimină de la nivelul solului.

De asemenea, se scurtează vârfurile tulpinilor la 20 cm deasupra celui de al doilea cuplu de sârme. La soiurile care asigură și producția de toamnă pe drajonii crescuți în anul respectiv se îndepărtează zona apicală a tulpinii deasupra unui mugure viabil.

Când drajonii au crescut se efectuează rărirea acestora, lăsând 10-12 tulpini pe ml. Surplusul de drajoni care se formează în perioada respectivă se elimină de 2-3 ori, astfel ca să rămână numai tulpinile oprite inițial pentru rodul anului viitor. Informațiile se conțin în ghidul tehnic și tehnologic.

Când tulpinile oprite au 100-120 cm se elimină o porțiune de 2-5 cm din vârful de creștere, fază care corespunde cu legarea primelor fructe pe tulpinile roditoare crescute în anul precedent. Această operațiune conduce la o stagnare a creșterii drajonilor și o stimulare a formării rodului.

La soiurile remontante, cu potențial mare de producție la rodirea de toamnă (60-75% din tulpina drajonului cu rod), se dirijează numai producția de toamnă renunțând la cea de vară (iunie). Pentru aceasta, toamna în noiembrie se elimină de la suprafața solului toate tulpinile care au crescut în anul respectiv.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!