Şase state din Europa de Est, inclusiv România, au cerut Comisiei Europene să adopte măsuri, inclusiv despăgubiri pentru fermieri, în contextul în care există o supraofertă de cereale creată de importurile ieftine din Ucraina, care a redus cererea pentru produsele locale, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.
La o reuniune a miniştrilor europeni ai Agriculturii, care a avut loc luni la Bruxelles, România, Cehia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi Polonia au cerut securizarea rutelor de tranzit, astfel încât cerealele şi alte produse din Ucraina să ajungă în ţările terţe fără a provoca perturbări în Europa, arată și Brussels Times.
Anul trecut, Comisia Europeană a suspendat, temporar, tarifele şi cotele pentru produsele agricole din Ucraina, în încercarea de a facilita livrările de cereale ucrainene, blocate ca urmare a invaziei ruseşti şi a blocadei impuse porturilor ucrainene. Însă în loc să ajungă în ţările extracomunitare de destinaţie, cerealele sunt achiziţionate, în parte, în statele de tranzit, au arătat miniştrii Agriculturii.
"I-am informat pe miniştrii Agriculturii cu privire la problemele cu care fermierii din ţările vecine se confruntă din cauza importurilor de cereale din Ucraina, care urmau să fie trimise în Europa Occidentală şi Africa. O parte din aceste produse rămân în ţările vecine şi această creează probleme pentru fermierii locali care nu mai pot să îşi vândă propriile lor cereale", a declarat ministrul polonez al Agriculturii, Henryk Kowalczyk.
Potrivit unor documente prezentate de Kowalczyk la reuniunea de la Bruxelles, importurile de porumb ale Poloniei din Ucraina au crescut până la 1,6 milioane de tone în perioada ianuarie-noiembrie 2022, un salt de peste 25.000% comparativ cu perioada similară a lui 2021.
De asemenea, importurile de porumb ucrainean în Ungaria s-au majorat la peste 900.000 de tone, de la 5.000 de tone, în timp ce în cazul Bulgariei au ajuns la 16.742 de tone, de la 361 de tone.
"Importurile mari de produse dintr-o singură sursă în timpul campaniilor naţionale de recoltare au provocat perturbări pe pieţele din toate statele membre implicate", susţin state din Europa de Est într-un document prezentat la reuniunea de luni. "O parte din cerealele importate merg la procesatorii interni de nutreţuri, ceea ce provoacă o diminuare a cererii pentru cerealele interne", se mai arată în documentul menţionat.
"Suntem gata să ajutăm în continuare Ucraina, nu este vorba de o inversare. Dar vrem ca întreaga Uniune Europeană să fie implicată în acest proces", a subliniat ministrul polonez al Agriculturii, Henryk Kowalczyk.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!