Graminee cu o valoare nutritivă ridicată, ovăzul preferă zonele cu climă temperată. Deși nu are cerințe ridicate de climă și sol, ovăzul se dezvoltă optim în zonele cu climat umed și răcoros.
Plantarea are loc primăvara, însă momentul ideal pentru plantare depinde de scopul pentru care este folosit ovăzul: pentru alimentația omului, ca plantă furajeră sau pentru producerea de masă verde. Pentru a obține culturi de ovăz sănătoase și recolte bogate, este esențial să se respecte tehnologia de cultură. Acest articol este dedicat fermierilor care vor să cultive ovăz anul acesta și sunt interesați să afle cerințele acestei culturi. Află când trebuie semănat ovăzul, ce condiții meteo sunt prielnice culturii și alte detalii ce pot influența randamentul și productivitatea culturii de ovăz, scrie stiriagricole.ro.
Respecta condițiile de semănat
În cazul culturii de ovăz, un aspect fundamental pentru maximizarea productivității este strict legat de epocă de semănat. Interacțiunea dintre soiul utilizat și condițiile de creștere a plantelor sunt aspecte foarte importante la înființarea culturii de ovăz. Dacă vrei să obții cele mai bune rezultate, pe lângă faptul că trebuie să știi exact când se seamănă ovăzul, este important să ții cont de următorii factori decisivi:
temperatura optimă din sol să nu depășească 2-3 grade Celsius;
adâncimea de semănat trebuie să fie de 2-4 cm;
densitatea la semănat - este indicat să se cultive 450-550 de boabe germinabile/metru pătrat;
distanță să fie de 12.5 cm între rânduri;
norma de semănat să fie cuprinsă între 120 și 140 kg/ha;
este indicat să se folosească semințe de calitate, cu germinație și puritate mare, care să fie tratate înainte de semănat, pentru a preveni apariția agenților patogeni.
Asigură condițiile de germinație corespunzătoare culturii
Chiar dacă nu are cerințe mari față de sol și se adaptează bine în solurile lutoase și luto-nisipoase, cu pH între 5,5 și 7, ovăzul este mai exigent când vine vorba de condițiile climatice. Semănat primăvară foarte timpuriu, ovăzul are nevoie de un pat germinativ umed, care să asigure germinația corespunzătoare a culturii. Pregătirea patului germinativ se face, de regulă, cu o zi înainte de semănat, prin realizarea de lucrări specifice, menite să niveleze și să mărunțească solul pe adâncime. Temperatura minimă de germinație este de 2-3 grade Celsius. Plantele se dezvoltă bine la temperaturi de peste 12 grade Celsius și au nevoie de 17-20 de grade Celsius pe toată perioada de vegetație. În faza de formare a paiului și în cea de înspicare-înflorire, plantele de ovăz necesită multă apă.
Alege semințe care îți asigură o cultură sănătoasă
Epoca de semănat, în cazul ovăzului de primăvară, are loc imediat ce condițiile climatice permit nivelarea și afânarea solului, prin mărunțirea resturilor vegetale și amestecarea lor în sol. Pentru a beneficia de culturi sănătoase, este important să se folosească semințe certificate, cu germinație de peste 90% și puritate de peste 98%, cu boabe mari. La fel de importantă este tratarea semințelor înainte de semănat, pentru a preveni apariția bolilor și dăunătorilor. Ultima inovație de la BASF pentru
tratamentul semințelor de cereale este Kinto Plus. Produsul asigură protecție maximă împotriva unui spectru larg de boli cu transmitere prin sol sau semințe, precum fuzariozele, mucegaiul de zăpadă, tăciunele zburător al ovăzului. Kinto Plus ajută la atingerea potențialului maxim de producție și protejează semințele de cereale incă de la înființarea culturii, prin acțiunea celor 3 substanțe active: Xemium, triticonazol și fludioxonil.
Asigură necesarul de elemente nutritive
Pentru maximizarea potențialului de producție, este necesară fertilizarea culturii ovăzului cu îngrășăminte chimice. De regulă, pentru 1000 kg de boabe de ovăz, sunt necesare aproximativ 30 kg de N, 30 kg K, 7 kg P și 6 kg Că. Fertilizarea de baza asigură plantelor necesarul de nutrienți care garantează atât randamentul culturii, cât și calitatea boabelor.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!