Externe

Turcia și Kazahstan – exportatori globali de făină de grâu

Cea mai mare parte a comerțului cu grâu din lume este sub formă de cereale, din cauza perisabilității făinii, precum și dorinței de a măcina în țară și de a capta beneficii pe piața internă. Unele țări au, de asemenea, tarife disproporționat de mari la făina de grâu pentru a încuraja importurile de cereale de grâu.

În pofida acestor condiții, există câteva țări care importă volume mari de făină de grâu, adesea datorită capacității limitate de măcinare internă. Kazahstan a fost cel mai mare exportator de făină timp de mai mulți ani după eliminarea subvențiilor la exportul de făină din grâu UE. Turcia a depășit Kazahstanul în 2012/13 și a devenit lider mondial încă de atunci.

Cele mai mari piețe din Kazahstan sunt în Asia Centrală – Afganistan, Uzbekistan și Tadjikistan. Afganistanul, care reprezintă majoritatea acestor exporturi în ultimii 2 ani, continuă să importe făină, deoarece capacitatea de măcinare recent extinsă rămâne insuficientă pentru satisfacerea cererii. Kazahstanul are o relație bine stabilită cu aceste piețe, care împreună reprezintă peste 90% din exporturile de făină.

Turcia, pe de altă parte, exportă către o gamă mai largă de piețe. Exporturile de făină din Turcia au devenit relevante la nivel global datorită, în parte, Regimului său de perfecționare activă (DPI). Această politică îmbunătățește competitivitatea exporturilor de făină turcească, altfel prețurile interne ridicate la grâu ar face ca exportul să fie dificil din punct de vedere economic. În temeiul drepturilor de proprietate intelectuală, exportatorii de făină pot importa grâu (pentru prelucrare și reexport) fără o taxă de 130%.

Subprodusele de măcinare precum tărâțele sunt valoroase pe piața internă, ceea ce contribuie la rentabilitatea exporturilor de făină. De exemplu, Filipine și Indonezia au fost o dată principalele piețe de făină pentru Turcia, dar au impus de atunci taxe pentru a preveni daunele economice pentru morile din țară. Deoarece exporturile către aceste țări au scăzut, Turcia a extins transporturile în Irak, Sudan și Siria. Făina de grâu continuă să găsească cumpărători pe piețele unde capacitatea de măcinare este subdezvoltată sau în cazul în care făina măcinată pe piața internă are un preț mai mare. Se așteaptă ca Turcia să continue să domine comerțul mondial cu făină de grâu în viitorul apropiat.

️Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Sursă: Cotidianulagricol.ro

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!