Zece apicultori din Republica Moldova au fost certificați pentru producerea mierii ecologice, iar alți 13 apicultori au primit certificate care confirmă anul doi de conversie pentru producerea mierii ECO.
Totodată, compania Apicola Lux CC, care va comercializa ulterior mierea ecologică, a fost certificată pentru producerea fagurilor destinați apiculturii ecologice, fiind prima companie din Republica Moldova certificată în acest domeniu.
Procesul de conversie și certificare ecologică s-a desfășurat în cadrul unui parteneriat dintre proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova și compania Apicola Lux CC. Certificarea producerii mierii ecologice și a produselor apicole ecologice a fost efectuată de către un organism de certificare recunoscut în scopul echivalenței, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr.834/2007, care pe parcursul ultimilor doi ani a monitorizat și inspectat procesatorul și apicultorii moldoveni.
Începând cu anul 2020, mierea recoltată de la apicultorii certificați urmează să fie comercializată ca produs ecologic. Cerințele obligatorii pentru certificarea mierii ecologice au inclus confecționarea stupilor și materialelor apicole din produse naturale, amplasarea stupinelor departe de diverse surse de poluare, sursele de nectar și polen sunt formate în mod esențial din culturi produse conform regulilor agriculturii ecologice, vegetație spontană sau culturi tratate prin metode cu impact redus asupra mediului.
Vasile Cotună, directorul companiei Apicola Lux, a menționat că acum doi ani, la sugestia cumpărătorilor din UE, a identificat un grup de apicultori cu care colaborează pentru a iniția producerea mierii ecologice.
,,Republica Moldova dispune de multiple locații care permit colectarea mierii ecologice în special miere de salcâm și tei. Totodată, pe piața internațională există cerere sporită și în creștere continuă pentru acest produs, iar Moldova, care este un producător mic de miere, trebuie să se orienteze la produsele de nișă pentru a fi competitivă”, a explicat directorul Apicola Lux CC.
La următoarea etapă, compania urmează să extindă numărul de apicultori ecologici cu care colaborează și este gata să le acorde asistența consultativă necesară pentru procesul de conversie.
Ivan Serjant, apicultor certificat ECO, susține că procesul de conversie a fost mai complicat la etapa inițială, când toate facilitățile urmau să fie ajustate la cerințele de producere a mierii ecologice, ulterior însă activitățile de îngrijire a familiilor de albini sunt obișnuite. Apicultorul mizează pe un preț mai înalt pentru mierea certificată ecologic.
Potrivit experților mierea ecologică este un produs de nișă, cu perspective largi de export, care este apreciată la un preț mai înalt cu 20-30% față de prețul oferit pentru mierea convențională.
Actualmente, în Republica Moldova există peste 6000 de stupine în sistemul convențional cu circa 225 mii de familii de albini. Conform datelor oficiale, în anul 2018 s-au produs aproximativ 5000 tone de miere de albine, dintre care exportul a constituit 4123 tone în valoare de 11.7 milioane dolari SUA În mare parte mierea este exportată în UE. Până în prezent, în Republica Moldova activa un singur producător de miere produsă în sistemul ecologic.