Soia este o leguminoasă care provine din Asia de Est și care a fost cultivată și valorificată pentru proprietățile sale nutritive de mii de ani. În zilele noastre, soia joacă un rol esențial în alimentație și industrie, iar utilizările sale sunt multiple.
Soia face parte din specia leguminoaselor, cu un conținut bogat de proteine și grăsimi bune, vitamine, precum A, B1, B2, C, D și E. Boabele de soia conțin 39% proteina și 17% ulei. Valoarea nutritivă deosebită a boabelor de soia este dată de conținutul și calitatea proteinelor. Proteinele ei sunt foarte asemănătoare celor de origine animalieră, soia apărând ca „planta viitorului” capabilă să acopere deficitul proteic mondial.
La fel, conține puține glucide și este o sursă de lecitină. În alimentația umană produsul de bază este uleiul de soia, care este preferatul ulei alimentar al locuitorilor țărilor asiatice. La fel, soia este întrebată pentru diverse bucate consumate de vegetarieni, cum este tofu și proteina din soia, iar laptele din soia este o alternativă la laptele de vacă, în special pentru persoanele cu intoleranță la lactoză.
„Majoritatea producerii mondiale de soia este utilizată pentru producerea de furaje pentru animale. În industrie, soia este întrebuințată preponderent în producerea de biodiesel”, punctează expertul Iurie Rija.
Cultura soiei, are un potențial în economia Republicii Moldova, ea fiind un component important pentru industria alimentară, furajarea animalelor și producerea de biocombustibil.
„În ceea ce privește conținutul de substanțe proteice, soia ocupă primul loc între leguminoasele pentru boabe, care se cultivă în Republica Moldova, iar în privința grăsimilor ea nu este întrecută decât de floarea-soarelui și rapiță, care conțin cca 49-50%. Deși este o planta bogată în nutrienți, la noi în țară nu este valorificat suficient potențialul de extracție a uleiului alimentar de soia sau de producere a laptelui de soia. De asemenea, trebuie dezvoltat mai mult sectorul zootehnic și potențialul de irigare, întrucât cultura oleaginoasă are nevoie de cantități mari de apă”, a subliniat expertul.
Actualmente, în Moldova se resimte un deficit de substanțe proteice, în special la populația de vârsta a treia și la copii. El se resimte și în sectorul zootehnic, deoarece furajele care se produc nu corespund cerințelor actuale de calitate. Condițiile pedoclimatice ale Moldovei sunt favorabile pentru cultivarea acestei plante prețioase.
Te-ar putea interesa și: Soia pentru economia R. Moldova - în cifre. Analiza expertului Iurie Rija
„Totodată, soia este cultura din Republica Moldova cel mai mult impactată de organisme modificate genetic, deși oficial nu se cultivă plante OMG la noi în țară. Asta pune tot mai multe semne de întrebare asupra securității biologice la nivel național. Pentru producătorii de soia este foarte important să fie luate o serie de măsuri preventive în scopul securității economice şi ecologice a producției lor, eliminarea cauzelor care ar putea duce la contaminarea cu OMG”, mai afirmă Rija.
Cultivarea soiei nemodificată genetic prezintă importanță pentru sectorul zootehnic și pentru consumul uman, iar mărirea suprafețelor cultivate cu soia pe teritoriul țării, poate contribui la satisfacerea necesităților interne fără recurgerea la importul de șrot de soia din țările din America de Sud, care prioritar cultivă soia modificată genetic, cererea fiind în continuă creștere, în special, la soia ecologică.
Citește și: Producția mondială de soia și tendințele de preț ale acesteia
Conform datelor statistice, anual, Europa importă aproximativ 130 mii de tone de soia ecologică sub formă de boabe și făină, în timp ce producția europeană de soia ecologică acoperă aproximativ doar 50% din cerere. Pentru producătorii de soia din țară, asta este o oportunitate de a valorifica mult mai eficient potențialul existent, de a pătrunde pe noi piețe de desfacere și, într-un final, de a obține o rentabilitate mai sporită a afacerilor.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!