Executivul a aprobat proiectul de lege privind rețeaua de colectare a informațiilor contabile despre venituri și activitatea economică a exploatațiilor agricole.
„Proiectul are drept scop crearea unui mecanism eficient de colectare a informațiilor contabile agricole RICA - pentru evaluarea performanței politicilor agricole și stabilirea direcțiilor de sprijinire a sectorului agricol și mediului rural, prin armonizarea legislației naționale”, a menționat vicepremierul Vladimir Bolea.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va fi desemnat drept Agenție de legătură, la fel cum se întâmplă în majoritatea țărilor membre ale Uniunii Europene. În cadrul ministerului, va fi înființată o nouă subdiviziune specializată.
Până acum, evaluarea politicilor agricole a fost dificilă, deoarece se baza pe datele furnizate de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Această metodă nu permitea o comparație eficientă a activităților economice ale fermierilor și nu ajuta la evaluarea eficacității cheltuielilor publice pentru a atinge obiectivele strategice, cum ar fi sporirea productivității și a competitivității sectorului agricol.
Rețeaua de informații contabile agricole este constituită din următorii actori: agenția de legătură, comitetul național și exploatațiile agricole. Potrivit proiectului, Guvernul va desemna o agenție de legătură, care se intenționează a fi Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, după modelul majorității țărilor membre ale Uniunii Europene și având în vedere că informația este colectată în special pentru evaluarea politicilor agricole de care este responsabil această din urmă autoritate.
Printre atribuțiile principale ale agenției de legătură sunt:
a) elaborarea planului de selecție a exploatațiilor cu evidență contabilă proprie;
b) stabilirea listei exploatațiilor agricole cu evidență contabilă proprie;
c) colectarea și verificarea fișele exploatațiilor agricole.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, după adoptarea legii, urmează să evalueze, testeze și să propună Guvernului ca activitatea de completare a fișelor să se realizeze fie cu asistența agenților economici care prestează servicii contabile, fie prin intermediul unor entități din sistemul administrație publice.
Un alt subiect cuprins în sistemul RICA îl reprezintă Comitetul național al rețelei de informații contabile, sarcina principală a căruia o va constitui aprobarea planului de selecție a exploatațiilor cu evidență contabilă proprie. Totodată, se propune de a lasă la discreția Guvernului, după modelul european, posibilitatea creării unor comitete regionale.
Aprecierea creării în viitor a unor astfel de comitete se va realiza prin preluarea normelor din actele de punere în aplicare ce urmează a fi adoptate de către Comisia Europeană. Exploatațiile agricole se includ în RICA, care benevol furnizează informații contabile necesare evaluării impactului politicilor agricole asupra veniturilor și activităților lor.