Moldova

VIDEO: Gospodarii din Moldova renunță la ocoalele de porci pentru că nu au cu ce hrăni animalele

Să crești porcine nu mai este convenabil. Gospodarii renunță la ocoalele de porci pentru că nu au cu ce hrăni animalele. Se întîmplă chiar și în satul Țîra din raionul Floreși, cunoscut pentru numărul mare de porci care, până nu demult, se plimbau pe malul râului Răut.

Maria Fiodorovici spune că anul trecut avea 25 de porci. Acum, în ocolul gospodăriei cresc doar trei porci. Din cauza secetei și a crizei de cereale de anul trecut, femeia a fost nevoită să taie sau să vândă animalele, potrivit NordNews.md.

„Acum avem puțini deoarece nu am avut cu ce să-i hrănim și a fost greu din partea mâncării. Cu porumb, grăunțe, bostan din grădină, ce mai este, altceva nu dăm. La Răut ei se duc, pasc, intră în Răut, mănâncă scoici, sunt alte vitamine”, spune Maria Fiodorovici.

Alți locuitori spun că au renunțat definitiv la creșterea porcinelor, pentru că nu mai este rentabil, iar munca este destul de dificilă.

„Anul trecut nu prea a fost hrană, care au avut, i-au mai tăiat astă toamnă. Anul acesta a fost, poate din primăvară, oamenii vor începe a ține”, spune un bărbat.

„Înainte nu puteau merge mașinile pe drum de porci, la mine scroafa a născut 12 purcei, aveam gerul meu. Acum sunt puțini”, a mai spus un sătean.

„Nu crește, lumea a îmbătrânit și a decedat și gata, s-au rărit și porcii, nu mai este vremea cea care a fost cândva”, a adăugat un alt bărbat.

Aceeași situație este și în satul vecin, la Ghindești. Oamenii spun că au renunțat demult la creșterea porcinelor.

„Eu nu am ce mânca, dar nu la porci și la vite să le dau mâncare. Nu, nu țin”, a spus o femeie.

„La noi acasă, în afară de găini nu avem nimic. Porci nu ținem, sunt persoane care țin vite și porci, dar sunt foarte puține.”

Criza porcinelor este resimțită și de vânzătorii de carne de la Piața Centrală din Bălți. Comercianții recunosc că prețul la carne a crescut simțitor.

„Noi avem distribuitor care ne aduce carnea și toți spun că tare greu găsesc, foarte greu și este la preț tare mare. Carnea de casă este 90 – 100 lei kilogramul”, a spus o vânzătoare

„Slănina costă 150 – 120 de lei kilogramul. S-a scumpit deoarece a fost secetă anul trecut”, a declarat altă comerciantă.

Cumpărătorii spun că prețurile la carnea de porc sunt exagerate.

„Da, s-au ridicat tare. Am achitat 128 de lei, când eu puteam să achit până la 100, dar acum este mai scump”.

„Puțin s-a scumpit, totul se scumpește. Costița era 60 – 65 lei, acum este 75-80 de lei”, spun cumpărărtorii.

Datele Biroului Național de Statistică arată că în anul 2020, în Republica Moldova erau aproape 397 de mii de porcine. Anul acesta au fost înregistrate doar 339 de mii de capte. Asta înseamnă că numărul porcinelor a scăzut cu 57 de mii de sau 15%.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!