Știri din Moldova

VIDEO: Producătorii de mere din nordul țării disperaţi şi ajunși la limita sărăciei

Disperaţi şi la limita sărăciei. În această situație sunt mai mulți producători de mere din nordul țării. Aceştia spun că banii obținuți din vânzarea fructelor nu acoperă nici jumătate din investiţiile făcute.

Pe Sergiu Sviriniuc din satul Colicăuţi, raionul Briceni, l-am surprins în livadă în timp ce culegea mere împreună cu soția lui, transmite Publika.md.

"Eu culeg aşa, le pun în căldare, iar soţia o duce."

După ce au lucrat nouă ani peste hotare, soţii Sviriniuc au decis să se întoarcă acasă și să investească bani în agricultură. Acum însă bărbatul povestește că are datorii mari, iar fabricile de procesare oferă un preţ derizoriu.

"Doi lei să plătească mărul, fabrica de procesare. Poate aşa, nu ai venit, dar vei putea să îţi scoţi banii investiţi. Am datorie de 120 de mii lei pe substanţe chimice, cu ce să o achit eu, pe aceste mere ce le dau la suc", spune Sergiu Sviriniuc.

"Este foarte greu. Să se înţeleagă, să fie un preţ. Măcar cât de cât, să poţi exista", spune soţia producătorului.

Şi Vladimir Vişcu spune că suportă cheltuieli mari, inclusiv din cauza scumpirii carburanților:

"Acelaşi tractor care să îl luăm la lucru, trebuie să îi achităm o sumă mai mare de bani, deoarece motorina este scumpă. Înainte cumpăram motorină de la 10 până la 12 lei. Acum avem un dolar."

O altă problemă este și lipsa forţei de muncă. Vladimir Vişcu afirmă că deşi este gata să-i plătească unui zilier şi 350 de lei pe zi, nu găseşte doritori:

"Ne adunăm fraţi, surori, câte unul. Cu familia strângem, dar câţi suntem noi dintr-o casă, patru, cinici. Şi cât într-o zi putem noi să culegem, aici nouă ne trebuie luni întregi."

Şi alţi producători spun că nu știu ce să facă cu roada:

"Un tractor pe zi, costă 900 de lei, un zilier achiţi 300-400 de lei, dar mărul îl vinzi cu 90 de bănuţi la suc, ce ne rămâne nouă din aceasta? Dacă nu îţi ajunge ceea ce ai obţinut după ce ai vândut roada, să pleci la bancă şi să te achiţi cu substanţele chimice" spune producătorul.

În satul Colicăuţi, raionul Briceni sunt 250 de producători mici de mere, care deţin 700 de hectare de livezi.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!