Dacă majoritatea moldovenilor de la țară cresc păsări și animale, un bărbat din Ratuș, raionul Criuleni, și-a deschis o afacere cu melci. Are peste un milion și planuri ca să-i înmulțească, după ce a convins câteva magazine de la noi să-i cumpere moluștele. Până atunci, însă, delectează europenii atât cu melci, cât și caviar alb, transmite tv8.
Afacerea cu melci a lui Gheorghe Chetrușca a pornit acum doi ani și ceva. Ideea i-a venit după o simplă discuție cu niște prieteni.
„Am început să mă informez ce reprezintă creșterea, care este cererea melcilor pe piața internațională, la noi era evident că nu era cerere. Am văzut că la acel moment erau un deficit destul de mare pe piața internațională de carne de melc și mi-am propus să încerc”, precizează proprietarul fermei de melci, Gheorghe Chetrușca.
Astfel, odată identificată potențiala piață de desfacere, bărbatul nu a stat prea mult pe gânduri și s-a apucat de treabă. A pregătit pământul și a adus melci tocmai din Italia, pe care treptat i-a înmulțit.
Spune că la început nu i-a fost deloc ușor. I se iveau tot felul de obstacole. Cel mai des se trezea cu melcii evadați sau mâncați de rozătoare. Așa că a început să studieze pentru ca moluștele să înmulțească și să se dezvolte în condiții optime.
„Terenul este îngrădit cu gard din plastic ca protecție pentru rozătoare care sunt un pericol pentru melci. Avem plasele acestea care sunt antifugă, dar nu sunt sigure sută la sută, de asta am apelat suplimentar la această bandă electrică care ne permite să menținem melcii pe teritoriul respectiv. Totodată sistemul de irigare este foarte important pentru a le crea umiditatea necesară”, adaugă proprietarul.
Acum bărbatul a început să se bucure deja de roadele muncii. Melcii din Ratuș sunt deja exportați în Europa, unde sunt considerați un deliciu, iar icrele de melc, numite și „caviarul alb” fac parte din ultimele tendințe în gastronomie. Acestea seamănă cu mici perle albe, care se servesc marinate.
Dacă o parte din ouă sunt colectate și vândute pentru consum, altele sunt lăsate pentru o nouă generație de melci. Aceștia sunt crescuți timp de patru luni, timp în care trebuie tratați cu mare grijă și, mai ales, alimentați corespunzător.
„Aici avem mix de cereale plus adaos de calci pe care ei îl mănâncă pentru ași forma cochiliile și a se dezvolta mai bine”, spune Gheorghe Chetrușca.
Un moment la fel de interesant în creșterea melcilor este odată cu venirea toamnei. Atunci când temperaturile încep să scadă, melcii sunt adunați și mutați în frigidere. Acolo sunt păstrați la temperaturi de la două până la patru grade și astfel moluștele intră în hibernare.
Anul acesta, bărbatul își propune să își vândă melcii și în magazinele de la noi și este convins că, treptat, după ce îi vor gusta tot mai mulți, vânzările vor crește.
„La moment cererea nu este atât de mare, noi încet încercăm să realizăm și aici o parte din cantitatea crescută”, a susținut bărbatul.
În magazinele din Moldova, prețul unui kilogram de melci cruzi poate depăși suma de 200 de lei, iar cei gătiți- de exemplu o porție de 12 melci - costă 150 de lei.