Reportaj

Viorel Gherciu : «Am obținut majorarea Fondului de subvenționare în acest an pentru a putea susține cât mai mulți agricultori»

Ministrul Viorel Gherciu- Agroexpert.md

Pentru a putea îmbunătăți măsurile de sprijin oferite din partea statului pentru fermieri, Guvernul a aprobat majorarea Fondului de subvenționare cu 250 milioane, astfel în acest an, 1 miliard și 750 milioane de lei vor fi utilizați pentru a susține agricultorii din Moldova. Despre acest lucru a anunțat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu astăzi, în cadrul unei conferinței de presă. 

Din start, oficialul a explicat de ce s-a ajuns la rambursarea accizei numai la ponderea de 30%, deși s-a dorit a fi returnată integral, așa cum au solicitat agricultorii.

”Noi înțelegem necesitatea rambursării integrale, dar din posibilitățile existente, din sursele disponibile în bugetul de stat, s-a decis acordarea a 30% din cota accizei pentru motorină, pentru toate categoriile de producători agricoli așa cum a anunțat doamna prim-ministră Natalia Gavrilița. Astfel la etapa inițială de efectuare a lucrărilor de sezon și întreținerea exploatațiilor agricole, sunt prevăzute surse financiare de 200 milioane de lei, care urmează a fi distribuite prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Dar tindem treptat să ajungem la rambursarea 100% a accizei pentru motorină, fiind o măsură pe termen lung care se va aplica în viitor, cel puțin așa ne dorim și noi. La fel, vor fi create condiții avantajoase la creditarea producătorilor agricoli de către băncile comerciale și organizații de creditare nebancare. Vor fi compensate până la 200 de mii de lei din rata dobânzii la creditele accesate pentru completarea mijloacelor circulante și, suplimentar, până la 150 mii lei pentru creditele accesate pentru proiectele investiționale. Nimeni nu știa despre acest război care a început în țara vecină, nu bănuiam despre majorarea prețului la carburanți, prin urmare încercăm să ne adaptăm la condițiile existente în această perioadă”.

Totuși ministrul a îndeamnat agricultorii să fie optimiști și să înțeleagă că măsurile de sprijin vor continua, mai ales că partenerii externi nu rămân nepăsători față de Republica Moldova. Un mesaj convingător fiind ajutorul oferit de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie în valoare de jumătate de milion de dolari pentru producătorii mici.

”Chiar astăzi am primit confirmarea că FAO va oferi 500 mii de dolari pentru micii producători cu scopul de a-i ajuta să acopere costurile pentru materialul semincer și pentru fertilizanți. Regulamentul urmează să fie elaborat în scurt timp și toate condițiile și mecanismul de distribuire a suportului financiar, vor fi publicate atât pe site-ul MAIA, cât și AIPA. Împreună cu reprezentanții FAO vom stabili beneficiarii, pe care îi vom anunța ulterior”.

O altă noutate bună este că în urma vizitei din această săptămână la București, ministrul Gherciu cu implicarea Ambasadorului Republicii Moldova în România, E.S. Victor Chirilă, au negociat cu anumite rețelele comerciale unde vor fi comercializate mere din Moldova. Totodată va fi facilitat un coridor verde pentru toate produsele agricole din țara noastră.

”Ambasadorului Republicii Moldova în România, E.S. Victor Chirilă a răspuns promt și așa cum știți, în frigidere se află circa 120 mii tone de mere, pentru care trebuie să identificăm rapid piețe de comercializare. Inițial am avut o ședință online, ulterior am plecat miercuri, 30 martie la București. Primele tiruri au ajuns în România, într-un lanț mare comercial, într- o altă rețea vor fi exportate săptămâna viitoare. Avem certitudinea că vom reuși să exportăm o cantitate de mere semnificativă în aceste 2 luni, cât mai au producătorii de fructe la dispoziție. România importă anual 100 mii tone de mere, preponderent din Polonia, însă putem să schimbăm această proporție, mai ales că merele noastre sunt de o calitate superioară. Am solicitat facilitatea coridorului verde pentru exportul de produse agricole, inclusiv a merelor în stare proaspătă, dar și a mărfurilor ușor perisabile din Republica Moldova în România.Totodată am obținut o derogare pentru vinurile moldovenești care au fost retrase pe rafturile unor magazine de către instituțiile abilitate cu drept de control din România, din motivul unor deficiențe de etichetare. Conform autorităților române, pe produsele importate din țara noastră, trebuie să fie prezentă mențiunea ”Fabricat în Republica Moldova” și nu ”Fabricat în Moldova”, așa cum prevede Comisia Europeană” a explicat ministrul.

Un alt detaliu important care a fost propus în premieră este subvenționarea în proporție de 50% a costurilor pentru semințele leguminoaselor, dar nu mai mult de 2000 de lei per hectar.

”Am insistat să fie incluse anume culturile leguminoase care fixează azotul în sol, fiind ”îngrășăminte verzi” și care astfel asigură productivitatea fără a necesita fertilizanți suplimentar. Dar totodată vrem să promovăm obținerea semințelor autohtone. În plus, aceste culturi vor fi ideale pentru producerea proteinei vegetale, culturile furajere fiind absolut necesare pentru sectorul zootehnic. De asemenea, țin să menționez că suntem la etapa de a identifica soluția de a susține producătorii de lapte. Nu vă pot spune exact suma care va fi distribuită în acest sens. Dar intenționăm ca adițional la suportul pe care fermierii îl vor primi per cap de animal, să suplimentăm prețul la lapte. Din cifrele pe care le cunosc, fermele din țară livrează circa 67 mii tone de lapte către procesatori, prin urmare numai un leu per litru ar însemna deja 67 de milioane de lei, dar deocamdată nu vă pot oferi sumele concrete care vor fi alocate în acest sens. Ne-am propus să sporim investițiile pentru sectorul zootehnic, în special pentru producerea laptelui. Pentru prima dată s-a propus acordarea subvențiilor majorate pentru crescătorii de animale (bovine, ovine și caprine) de la 50 la 70% din valorea investiției eligibilă, în cazul achiziției animalelor de prăsilă, renovarea fermelor și dezvoltarea infrastructurii acestora, dacă cel puțin 75% din efectivul de animale întreținut în exploatație sunt din rase specializate pentru producția de lapte sau mixte. Totodată, atenția este focusată spre promovarea și dezvoltarea agriculturii ecologice, spre substituirea dependenței energetice și adaptarea la schimbările climatice. În scopul susținerii competitivității sectorului vitivinicol insistăm să fie majorate subvențiile, astfel am propus majorarea subvenției pentru instalarea sistemelor de suport de la 35 mii până la 65 mii de lei per ha, iar pentru înființarea plantațiilor cu soiuri de struguri pentru vin de la 30 mii până la 50 mii de lei per hectar ” a declarat Viorel Gherciu.

Ministrul Viorel Gherciu a negat zvonurile precum că nu va fi finanțată procurarea tehnicii agricole din mijloacele Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural (în continuare - FNDAMR).

”Nu știu în baza căror informații au apărut aceste zvonuri, tehnica agricolă va putea fi procurată în continuare cu susținerea financiară a statului. Dar ne propunem în acest an atât de dificil ca de o prioritate aparte să se bucure micii producători pentru a putea să se dezvolte. Sunt excluse unele poziții, ce ține de tehnica mare, însă nu este adevărat că am renunțat la subvenționarea achiziției de tehnică agricolă” a menționat Viorel Gherciu.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!