Reportaj

Viorel Prisăcari: ”Cea mai mare apreciere vine din partea consumatorilor, care aleg produsele naturale Vilador”

Viorel Prisăcari dezvoltă în satul Slobozia- Măgura, raionul Sîngerei una dintre cele mai de perspectivă afaceri în agricultură: fermă cu circuit închis, care începe de la creșterea culturilor de câmp, producerea laptelui și prelucrarea acestuia, dar și livrarea produselor în magazinele din țară. Anul acesta, la ferma"Vilador" s-au produs 17 tone de lapte îmbuteliat, 8 tone de brânză și 3 tone de iaurt. Cu sloganul "Doza zilnică de sănătate", produsele din lapte de capră au cucerit rapid consumatorii pentru că sunt sută la sută naturale, fără niciun conservant sau alți aditivi alimentari.

Viorel Prisăcari a optat pentru rasa Saanen, cea mai productivă din lume, inițial a cumpărat 63 de capre, în prezent la ferma Vilador sunt 300 de capre.

”În 2014 am început construcția fermei, peste doi ani am cumpărat căprițele, îmi doream pentru familia o hrană sănătoasă, fiind nemulțumit și eu în calitatea de consumator. Ulterior am înțeles că este nevoie să dezvolt această afacere pentru că este catastrofă ce se consumă în prezent. Laptele de capră este sănătos, nu provoacă alergii, e păcat că lumea nu înțelege, deocamdată se preferă tot ce este mai atractiv vizual, nu și hrănitor. Mamele trebuie să educe copiii să se alimenteze corect, iartul nostru este produs numai din lapte de capre și cu bacteriile aduse din străinătate, dar populația cumpără mai des iaurturile care au termen de valabilitate 6 luni, cu fructe și conservanți, îmi pare rău pentru acei copii care mănâncă zilnic așa ceva. Papilele gustative cred că nu mai funcționează normal, din cauza la hrana nesănătoasă consumată din copilărie de generațiile tinere” a subliniat Viorel Prisăcari.

Ferma este dotată cu un apeduct, canalizare, electricitate, avem sală de muls automat, cameră frigorifică și o secție de procesare a laptelui.

”Am dotat ferma cu tot ce este necesar pentru a simplifica munca. De asemenea, avem tehnică agricolă pentru prelucrarea terenurilor agricole pentru că avem în gestiune 35 de hectare pe care creștem nutrețuri și furaje pentru hrana căprițelor. Producem lapte pasteurizat (4-6%), dar și celebra noastră ”Brânză de Măgura”, care în acest an a participat la o Expoziție din Veneția, din păcate online. Dar consumatorul preferă târgurile și expozițiile unde poate gusta produsele noastre. Am pornit cu laptele pasteurizat (4-6%), ecologic pur, iar ”Brînză de Măgura”, a fost al doilea nostrum produs, care de altfel pentru prima oară a fost prezentată la Festivalul ”În ospeție la Movila Măgura” desfășurat în vara anului 2017”. Iaurtul este un produs relativ nou, pe care încercăm să-l promovăm datorită beneficiilor pe care le oferă organismului” a menționat producătorul.

Aprecierile au curs în lanț, a obținut de două ori premiul întâi la categoria “Cel mai bun antreprenor din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii”, oferit de Consiliul Raional Sângerei, dar cea mai mare satisfacție o consideră atunci când consumatorii vor opta pentru produsele ”Vilador”.

”Aș dori ca să se facă anumite legi pentru a proteja consumatorii, care cumpără orice produs, fără să înțeleagă că numai lapte nu conține, doar substanțe amestecate. Sunt atâte cazuri când în urma consumului de ulei de palmier, se ajunge la deces, pentru că acest ulei nu poate digerat de organism, fiind un ulei hidrogenat, nu se topește decât la o temperatură mai mare de 40 grade. Dar pentru că este mai ieftin, se folosește tot mai mult în producția produselor alimentare, din consumul cărora, se depozitează în vasele sangvine și provoacă atâtea probleme. În cazul unui cașcaval sănătos, el nu trebuie să fie tare, pentru că înseamnă că are multă clorură de calciu, la noi cașcavalul e destul de moale, pentru că această substanță se aruncă iarna pe drumuri, cum să o pui în produsele alimentare? dar oamenii nu înțeleg, iar legea permite utilizarea acesteia până la 5%” a explicat producătorul.

Proprietarul fermei nu s-a oprit numai la producția produselor ecologice, și-a propus să transforme ferma într-un obiectiv touristic, a lucrat la amenajarea și dotarea spațiilor de cazare și alimentare a viitorilor turiști. Este în proces de dezvoltare și a unui cluster agroturistic “Vilador - Cluster” AO, primul cluster din această regiune, care va oferi servicii de cazare, alimentare și odihnă în regiunea dealului Movila Măgura.

”Mi-am propus să demonstrez tuturor că și la Sîngerei se poate face turism agricol, se mănâncă ecologic și că este locul perfect unde vizitatorii se pot odihni activ. Am investit nu numai finanțe în afacere, ci și mult suflet și multă muncă în echipă cu familia mea. A fost și continuă să fie o muncă asiduă, zilnică și deseori cu multe dificultăți, dar deja nu ne putem imagina viața fără munca și odihnă la ferma Vilador. Mulțumesc partenerilor care ne-au susținut și datorită cărora am reușit să finalizăm lucrările de amenajare a agro pensiunii” a conchis Viorel Prisăcari.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!