Producătorii de zahăr au decis că pot ieftini zahărul produs în Republica Moldova, chiar dacă în acest an, sfecla de zahăr se recoltează în condiții extrem de dificile, totuși există suficient zahăr pentru toată țara. Potrivit estimărilor Uniunii Producătorilor de Zahăr, în stocurile actuale sunt 71 mii tone de zahăr, însă după finalizarea campaniei de recoltare, se vor adăuga încă aproximativ 40 mii tone. Astfel totalul de peste 110 mii tone ar fi peste nivelul de acoperire al consumului național, care este de aproximativ 70 mii tone anual. În plus, prețurile mai mici la zahăr sunt primele efecte ale protejării pieței interne, susțin producătorii noștri.
În septembrie 2026 va începe producerea zahărului din sezonul următor, ceea ce elimină orice risc de deficit. În plus, în contextul unor speculații apărute pe piața locală din partea importatorilor-comercianți, statul are obligația să protejeze producătorii locali și să favorizeze economia bazată pe producere, nu pe importuri.

„Guvernul a decis să intervină printr-o măsură provizorie pentru a proteja piața internă de importurile necompetitive din Serbia și alte țări, în urma unei analize efectuate de ministerul Economiei. Desigur că și cantitățile suficiente de zahăr existente în țară, permit această descreștere a prețului, care este de circa 5 %. Producția locală înseamnă locuri de muncă în comunități, investiții în tehnologie, securitate alimentară și o economie care păstrează valoarea adăugată în țară. Cu cât cetățenii noștri vor cumpăra mai mult zahăr produs acasă, cu atât țara va deveni mai puternică economic. Iar zahărul de import fiind cu un preț mai scăzut anterior, automate ra cumpărat în detrimentul celui produs în Moldova. Prin urmare, credem că această ieftinire va stimula procesul de producere și consumul local”, a menționat Inga Pascal, directorul executiv, Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova.
Expertul economic, Veaceslav Ioniță ne-a explicat ce impact macroeconomic are industria producătoare asupra dezvoltării economice a țării noastre.

„Într-o țară unde importurile depășesc producția locală, nu putem vorbi despre o dezvoltare economică. Conform analizelor noastre, într-o economie producătoare de zahăr, rulajul economic generat — inputuri pentru industrie, vânzările fermierilor, activitatea fabricilor, retailul, consumul local — se ridică la până la 4,5 miliarde lei. Încasările la buget într-o economie producătoare se ridică la până la 600 milioane lei, de 5 ori mai mult decât în cazul unei economii bazate pe importuri. Concluzia este clară, cu cât producem mai mult, cu atît mai mult se înregistrează creșterea economică, pe când importurile doar scot banii din țară. E atât de simplu”, a subliniat Veaceslav Ioniță.
Reprezentantul celei mai mari companii producătoare de zahăr din Republica Moldova, ne-a povestit că după ce zahărul a fost ieftinit, piața a devenit cât de cât mai stabilă, prin urmare au început să se observe primele efecte ale protejării pieței interne.

„Piața risca să fie inundată de importuri, însă odată cu decizia autorităților, noi, ca producători, am simțit un sprijin real, ceea ce ne-a determinat să micșorăm prețurile. De la 1 decembrie am redus prețurile pentru distribuitori cu până la 5%, iar anterior am aplicat o reducere similară pentru producătorii industriali. În plus, Biroul Național de Statistică confirmă tendința: dacă prețurile la bunuri și servicii au crescut în noiembrie 2025 cu +7%, zahărul a înregistrat o scădere de –4,65%, rămânând deocamdată singurul produs alimentar care s-a ieftinit în ultimul an”, a declarat Nicolae Ciubuc, reprezentantul celei mai mari companii producătoare de zahăr din Republica Moldova.