Sistemele intensive de cultivare a pomușoarelor și eficiența economică a acestor culturi au fost temele abordate în cadrul seminarului „Ziua fructelor moi”. La eveniment au participat fermieri, studenți, cadre didactice și experți din domeniul agricol, care au discutat tendințele și provocările cultivării pomușoarelor.
Președinta Asociației „Pomușoarele Moldovei”, Aneta Ganenco, a subliniat importanța conectării fermierilor cu mediul academic și studenții, accentuând că acest seminar a fost organizat pentru prima dată în acest format.
„Am văzut un gol pe partea relațiilor cu spațiul academic. Aici vrem să unim fermierii, studenții și cadrul academic. Seminarul a avut două prezentări majore: una axată pe tehnologii inovative și alta pe analiza economică a proiectelor, care a inclus costuri, investiții și profituri specifice pieței din Republica Moldova. Deci, am arătat atractivitatea acestui business, dar și tendințele noi pe care unii fermieri deja le urmează”, mai precizează aceasta.
Există o serie de provocări esențiale cu care se confruntă producătorii locali de pomușoare. Potrivit consultantului independent, Andrei Zbancă, cheia succesului începe cu o idee bine definită.
„Totul începe de la idee. Etapa cea mai importantă la înființarea plantațiilor de arbuști fructiferi este informarea corectă și decizia finală. Piața pomușoarelor este extrem de competitivă. Este ușor să produci, dar foarte greu să comercializezi. Succesul începe de la competitivitate, iar aceasta depinde de tehnologii, sistemele de irigare și de piețele de desfacere. Regula de aur în afaceri este să creezi un produs care poate fi exportat”, a explicat Zbancă.
Pe lângă aspectele economice, participanții au discutat și despre avantajele sistemelor intensive de cultivare a pomușoarelor, în special a celor fără sol, un domeniu de interes în creștere în Republica Moldova.
„Aceste sisteme implică creșterea pomușoarelor, într-un mediu protejat, fără a folosi solul. În schimb, plantele sunt cultivate într-un substrat artificial (cum ar fi perlitul, fibra de cocos, turba). Dezvoltarea acestui sistem are și avantaje, și dezavantaje. Printre avantaje este că sistemele fără sol permit controlul complet asupra nutriției plantelor și o recoltă mai voluminoasă. Totodată, deoarece cultura se desfășoară în spații protejate, producția nu este afectată de condiții meteorologice extreme. Totuși, instalarea infrastructurii necesare, precum serele, sistemele de irigare și monitorizarea automată este costisitoare”, detaliază managerul lanț valoric pomușoare, proiectul „Competitivitate și Reziliență Rurală” ( RCRA), Oleg Calestru.
Totodată, decanul Facultății de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, Sergiu Popa, a subliniat valoarea economică a sectorului baciferelor, subliniind că pomușoarele au un potențial de dezvoltare ridicat comparativ cu alte culturi.
„Sectorul baciferelor este un sector foarte importante, deoarece sunt culturi cu valoare economică adăugată comparativ cu alte specii. Sperăm că acest seminar va semăna dragostea pentru cultivarea acestor culturi. Sperăm că acest seminar a semănat dragostea pentru cultivarea acestor culturi”, a declarat Popa.